Monday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

Enkele (onweers)buien

21 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een zwak lagedrukgebied boven onze omgeving beweegt langzaam noordwaarts. Bijbehorend koufront ligt rond middernacht boven Nederland en vrijdagmiddag boven de Oostzee. Vrijdag overdag passeert nog een zwakke occlusie die bij het laag hoort. Na passage van dit front wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Zondagochtend bereikt een volgende occlusie het westen van het land en dit front trekt gedurende de ochtend en middag van west naar oost over het land.

In de noordelijke provincies is er op veel plaatsen mist. In de zuidelijk helft enkele (onweers)buien die langzaam noordwaarts trekken. Als gevolg van toenemende bewolking verdwijnt de mist in het noorden.. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden. De wind, zwak, wordt geleidelijk zuidwest en matig, kracht 3 tot 4.

Vandaag is er in het algemeen veel bewolking met af en toe wat regen of is er kans op een bui. In de loop van de dag komen er enkele opklaringen, maar de kans op een bui blijft bestaan. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordwesten tot plaatselijk 21 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is meest matig, aan de kust (vrij) krachtig.

NEERSLAG:

Voor en op het koufront onweersbuien. Na koufrontpassage nog een enkel bui. Vrijdag middag wordt het vanuit het zuidwesten overwegend droog. Zaterdag ochtend opnieuw regen op nadering en overtrekken van de tweede occlusie

In de nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog. De temperatuur daalt naar een graad of 13. De zuidwestenwind is meest matig.

Zaterdag overdag begint met af en toe zon en is het droog, maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het regenen. De middagtemperatuur ligt tussen de 17 en 20 graden. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee (vrij) krachtig. (Bron: KNMI).

De komende week krijgen we opnieuw te maken met invloeden van een hoogtelaag. Dit laag, 21 juni 12 UTC ten noordoosten van New Foundland, verplaatst zich in rap tempo naar het oosten en bereikt komend weekeinde de Noordzee om vervolgens uit te zakken als een hoogtetrog naar Zuidoost -Europa. Voor ons land betekent het een aanvoer vanaf de Noordzee en dus tamelijk koel. Dit scenario wordt door vrijwel allen EPS-members ondersteunt. Pas halverwege volgende week zien we een grotere spreiding in de aanvoerrichting als gevolg van de onzekerheid in de positie van de as van de hoogte laag. Tevens laten diverse clusters een afgesnoerd laag in onze omgeving inde hoogte rog ontstaan, waardoor de aanvoerrichting onzekerder wordt. Gezien de clusters lijkt een anticyclonale invloed de komende 15 dagen weinig kans te maken.

Vooruitzichten

Af en toe zon met van tijd tot tijd buien. Met middagtemperaturen rond 16 graden blijft het tamelijk koel.

het weer

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 28 juni tot en met vrijdag 05 juli

Grote kans (rond 70%) op het aanhouden van het wisselvallige en tamelijk frisse weertype met maximumtemperaturen die enkele graden onder normaal liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn