Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Enkele regenbuien

16 december 2012 door Jannes Wiersema

Gisteravond en tijdens de afgelopen nacht zijn gebieden met buien over ons land getrokken. Deze hingen vooral samen met een trog die zich vanochtend vroeg boven het noordoosten bevond. In Herwijnen, Veen en in Berkhout viel 5 mm.

Er is tamelijk veel bewolking en er komen enkele buien voor. De buiigheid neemt geleidelijk af en hier en daar gaat het opklaren. De middagtemperatuur wordt zo’n 8-9 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan de kust eerst nog vrij krachtig.

In de nacht naar maandag trekt een gebied met buiige regen over het land noordoostwaarts. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. De zwakke tot matige wind is zuidoostelijk en draait in de loop van de nacht naar zuidwest.

Ook maandag overdag zijn er buien. Aan de kust kan een enkele bui gepaard gaan met onweer en hagel. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De wind is zuidwestelijk en overwegend matig.

Ook in de nieuwe week is het woord voorlopig aan de oceaan. Met het naderbij komen van de kerstdagen zal niet een ieder daar even blij van worden. Vrieskou blijft op afstand en vinden we pas terug in het oosten van Polen. Maandag zien we een klein lagedrukgebiedje de Noordzee opduiken. Wolken, een bui en vooral later op de dag wat meer regen zijn het waarschijnlijke gevolg. Het is rustig weer bij een graad of 6/7.

Dinsdag is het eveneens grijs met soms wat lichte regen en 6 graden als maximumtemperatuur. Ook dan is het rustig weer.

Woensdag wordt een depressie ten noordwesten van de Britse Eilanden belangrijk voor het weer in ons land. De koers van dit omvangrijke lagedrukgebied is nog in nevelen gehuld. Blijft het liggen ergens in de buurt van Schotland, zoals sommige modellen suggereren dan zal de stroming uit het zuiden tot zuidwesten komen met zachte oceaanlucht en een ant-winters weertype als gevolg. Er zijn ook andere scenario’s. Het ECMWF (model Europese lidstaten) laat het systeem afzakken en al opvullend naar Frankrijk trekken hetgeen weer een aanzuigende werking heeft op hogedruk boven Rusland. De laatste beschrijving laat de deur voor winterweer op een kier en biedt de winterliefhebber een strohalm. Al met al oogt een doorbraak naar een echte westelijke circulatie voor langere tijd niet heel kansrijk.

Samenvattend: het weer voor de komende dagen: overgang naar zacht naar weer met een overwegend droog weekend.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn