Een noord-zuid georiënteerde occlusie boven de Britse Eilanden kantelt naar een meer west-oost oriëntatie, terwijl er zich een aparte lagedrukkern vormt boven het noorden van Frankrijk en België. In de avond komt de occlusie tezamen met een vore boven het zuiden van het land te liggen. Het laag boven Polen beweegt geleidelijk retrograad naar het noorden van Duitsland. Een bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt ons land vanuit het noordoosten eveneens in de avond, maar lijkt niet al te actief te zijn. Daar vooruit zit nog een heel oude en zwakke occlusie, die vooral de markering aangeeft met wat vochtiger lucht boven de Duitse Bocht, maar actief is. Bij lagedrukgebieden verenigen zich op morgen tot een vlak laag boven het westen van Duitsland.
Er zijn vandaag flinke zonnige perioden en is het tot de avond overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden op de Wadden tot 22 graden in Zuid-Limburg. Vanavond is er in het zuiden van het land meer bewolking en kan zich een enkele regen- of onweersbui ontwikkelen. De oostelijke wind is overwegend matig.
In de avond in het zuiden op bij de occlusie af en toe regen die, gezien de onstabiele opbouw, een buiig karakter heeft. INDECS geeft nu < 40% (op 1 ontl.) in het uiterste zuidwesten. Harmonie geeft een duidelijk signaal voor het alleen het zuiden, maar vooral zuid van de zuidgrens. Tot grootschalig onweer zal het zeer waarschijnlijk boven ons land niet komen. De neerslag in de avond in het noordoosten stelt over het algemeen weinig voor. Alleen EC en Harmonie laten dit lijntje komende nacht weer activeren. Morgen keert vanuit het zuidoosten de occlusie terug met in de loop van morgenavond weer regen vanuit het oosten.
Komende nacht zijn er enkele wolkenvelden en plaatselijk kan wat lichte regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 10 graden. De zwakke tot matige wind is in het noorden van het land noordoostelijk, in het zuiden zuidwestelijk.
Morgen overdag is er in de zuidelijke helft van het land veel bewolking en valt er soms wat buiige regen. In de noordelijke helft van het land is ook de zon nog af en toe te zien, hier kunnen vooral in de middag enkele buien tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het zuiden van het land tot 17 graden in het noorden. De tweedeling in de wind blijft bestaan, in het noorden komt deze uit het noordoosten, in het zuiden uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)
Het 500 hPa laag boven het midden van Europa, dat de afgelopen dagen het weer bepaalde, trekt langzaam iets naar het oosten. Bij IJsland ontwikkelt zich een nieuwe 500 hPa trog, die sterk uitdiept en waarin een apart laag zich afsnoert. Dit laag ligt halverwege de volgende week boven de Britse Eilanden. Vrijwel de gehele periode hebben we dan ook te maken met een cyclonaal bovenluchtpatroon, behalve op zondag als we tussen beide systemen zitten en een zwakke hoogterug boven ons land ligt. Het grondpatroon laat dan ook een groot deel van de periode een verdeling zien met lage druk boven het vasteland van Europa en hoge druk boven de oceaan (zuidwest van Ierland).
Vrij veel bewolking en iedere dag kans op wat neerslag. Middagtemperatuur dalend naar waarden rond de 15 graden.
In de meerdaagse periode (tot 3 juni) vinden we de verdeling met twee genoemde 500 hPa troggen (Midden-Europa en IJsland/Britse Eilanden) in alle clusters terug. De onzekerheden in de verwachting worden vooral bepaald door geringe verschillen in de posities van deze twee. Wel zorgen alle oplossingen voor een noordelijke aanvoer, wat ook in de pluim terug te vinden is. Opvallend is dat de operationele run in deze periode de minste neerslag geeft, met een aantal droge dagen, terwijl de overige leden (ong. 50%) wel neerslag geven. In de EPS-periode hebben de meeste oplossingen een anticyclonale bovenstroming, wat duidt op een aanhoudend licht wisselvallig weertype. Dat de temperatuur oploopt is niet zo vreemd, ook het model wil hogere temperaturen. In deze periode zijn geen oplossingen met stabiel mooi weer.