Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk droog, in de loop van de middag enkele (winterse) buien. Noorden eerst zonnig en koud.

06 februari 2013 door Jannes Wiersema

Na de passage van een depressiekern deze ochtend zijn we opnieuw in een strakke noordelijke stroming terechtgekomen. Een verzwakkend occlusiefront trekt in deze onstabiele lucht mee en zal vanavond de kust bereiken. Nadien zullen buienlijnen af en toe onze streken aandoen. Vanaf vrijdag verzwakt de noordelijke stroming en vermindert de buienactiviteit. Zaterdag breidt een mobiele hogedrukwig zich tijdelijk uit over West-Europa.

Sneeuwval concentreerde zich gisteravond met name op het westen en noordwesten (Zaandam 5, Uitgeest 6 cm); vanochtend om 7 uur sneeuwde het alleen nog in het zuidoosten. In Malden  lag zowaar 9 cm. Beek Ubbergen zelfs 18 cm. In het zuidwesten viel hoofdzakelijk regen. In Hellevoetsluis werd 11 mm opgevangen: alleen rond middernacht heeft het daar even gesneeuwd.

In het noorden en noordoosten is het droog gebleven. Daar komen ook flinke opklaringen voor en koelde het tot ruimschoots beneden nul af. Leeuwarden registreerde -4,0 en Eelde -4,6º.
Debet aan de sneeuwval was de voormalige IJslanddepressie. Het in betekenis afnemende systeem verlaat inmiddels via Brabant ons land.

Een gebied met (natte) sneeuw ligt boven het zuidoosten van het land en verlaat Zuid -Limburg eind van de ochtend. In het noorden komen eerst nog enkele mistbanken voor. Het wordt geleidelijk overal droog met af en toe zon. Met het oplopen van de  temperatuur, naar zo’n 5 graden in de middag, smelt de gevallen sneeuw vanochtend en vanmiddag weer weg. In de loop van de middag trekken buien vanaf de Noordzee het land binnen. Dat zijn eerst vooral regenbuien, in de avond kan er landinwaarts mogelijk ook natte sneeuw voorkomen. De matige noordoostenwind draait geleidelijk naar noord tot noordwest en wordt langs de kust krachtig.

In de nacht van woensdag op donderdag is het wisselend bewolkt met vooral aan de kust nog enkele winterse buien, met kans op onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 2 graden. De wind is west tot noordwest, matig, aan de kust noordwest en krachtig tot hard.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt met opnieuw enkele (winterse) buien. De middagtemperatuur ligt rond 4 a 5 graden. De wind is west tot noordwest, matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig. In de avond draait de wind van het noorden uit naar noord tot noordoost en neemt af.

Vrijdag wisselen zonnige momenten en een winterse bui elkaar af. Met een naar noord tot noordoost draaiende wind wordt koudere lucht aangevoerd, het wordt omstreeks 3 graden. Vrij rustig weer. In de nacht landinwaarts lichte vorst: 0/-3 graden.

Vanaf zaterdag volgt een strijd tussen de ‘Russische Beer’ en een depressie bij Engeland. Winst van het hogedrukgebied zou een herstart van de winter betekenen. Een scenario dat zowel het ECMWF als GFS suggereren, zij het met horten en stoten. Een scenario dat mijn inziens voorlopig niet zo voor de hand ligt. Eerder lijken depressies vanuit Engeland via Frankrijk toch weer op te rukken tot ons land. Er stroomt dan weliswaar koude continentale lucht toe maar we liggen in het grensgebied tussen koude Poollucht boven Scandinavië en zachte oceaanlucht wat langs de zuidflank van het lagedrukgebied stroomt. Waarschijnlijk is dat we veelal bloot zullen staan aan allerlei verstoringen met alle gevolgen van dien.. De kans op kouder weer met in de nachten lichte en soms zelfs matige vorst neemt dan wel toe, maar stabiel wordt het niet met regelmatig winterse neerslag. Eerder een herhaling van zetten dus dan overgang naar droog en schraal winterweer met een mooie vorstperiode.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn