Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer bewolking en af en toe (mot)regen.

15 augustus 2013 door Jannes Wiersema
Toenemende bewolking

Toenemende bewolking

Een warmtefront boven Engeland beweegt oostwaarts, bereikt het zuidwesten in de ochtend en verlaat het noordoosten in de middag. Na passage voert een zwakke zuidwestelijke stroming steeds warmere lucht aan. Bijbehorend (golvend) koufront komt tegelijkertijd langzaam dichterbij en ligt in de nacht naar zaterdag boven het noordwesten van het land. De activiteit neemt af . Tegelijkertijd ontstaan vrijdagmiddag aan de oostflank van een naderende hoogtetrog een thermisch laag boven Frankrijk, dat ’s avonds noordoostwaarts over het land trekt met enkele(onweers)buien.

Afgelopen nacht was het onder een heldere hemel weer koud.In het Oosten tot onder  7 graden. Op 10cm op sommige plaatsen tot onder de 1 graad.

De dag begint op veel plaatsen met zon, maar van het westen uit neemt de bewolking toe en plaatselijk valt er lichte (mot)regen. De kans hierop is het grootst in het noordwesten en noorden van het land. Vanmiddag kan lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden in het noorden tot 24 in het zuiden van het land. De wind wordt geleidelijk overal zuidwestelijk en matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. Komende nacht zijn er opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur komt uit op omstreeks 14 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Morgen overdag is er in het westen vrij veel hoge bewolking aanwezig. De middagtemperatuur varieert van 21 graden op de Wadden tot mogelijk 28 in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig.

Zaterdag en zondag trekken storingen over ons land, daarna komt een hogedrukgebied van het zuidwesten uit naderbij. Uiteindelijk komt dit hoog boven Scandinavië terecht.

Vooruitzichten

Dalende temperaturen naar waardes die enkele graden onder normaal uitkomen. Met name zondag regen en meer wind. Na het weekend langzaam oplopende temperaturen naar waardes rond of iets onder normaal. De kans op neerslag neemt duidelijk af.

donderdag 22 augustus tot en met donderdag 29 augustus

Langzaam toenemende kans op neerslag (van ongeveer 15% naar 40%), maar de hoeveelheden zijn waarschijnlijk klein. De temperatuur ligt meest rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn