Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer bewolking en regen.

01 februari 2017 door Jannes Wiersema

Een laag boven Tsjechië vult verder op. Een frontaal systeem ten westen van ons land komt langzaam dichterbij. Het warmtefront bereikt later in de nacht Zeeland en trekt daarvandaan langzaam verder het land in. Op geringe hoogte vordert de vochtige en zachte lucht makkelijker dan aan de grond. Het warmtefront wordt gevolgd door een koufront dat later in de middag en avond over het land trekt. Overigens is de lucht achter dit koufront nog steeds tamelijk zacht en vochtig.

 Kaart verwachtingen vandaag dag

Er zijn eerst nog enkele opklaringen aanwezig en vooral in het noordoosten komt de eerste uren nog de zon tevoorschijn. Van het zuidwesten uit wordt de bewolking echter dikker Vanavond kan in vrijwel het gehele land wat regen vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9 graden in het zuiden tot 5 graden in het noordoosten van het land. De zuidoostenwind is matig, en draait later in de middag en avond naar een zuidelijke richting.

In de nacht naar donderdag wordt het wisselend bewolkt en trekt de regen naar het noordoosten weg. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het zuidwesten tot 3°C in het noordoosten van het land. De zuidoostelijke wind is matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.

Donderdag overdag is er af en toe zon. Overdag blijft het droog, pas in de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op regen toe. Het wordt (zeer) zacht met een middagtemperatuur die uiteenloopt van 9°C in het noordoosten tot wel 13°C in het zuiden van het land. De zuidoostenwind is meest matig.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zeer zacht met middagtemperaturen boven 10 graden en ’s nachts ruim boven nul. Verder af en toe regen. In het weekeinde van 4 en 5 februari nemen neerslagkans en wind toe en de temperatuur geleidelijk af. Het blijft tot zondag zacht voor de tijd van het jaar, daarna komen de temperaturen op meer normale waarden met een graad of 6 overdag en rond het vriespunt in de nachten

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 08 februari tot en met woensdag 15 februari

Kans (30-50%) op een overgang naar een rustig maar kouder weertype met temperaturen onder normaal en in de nachten kans op matige vorst.

Na het weekeinde bouwt boven Scandinavie een hoog op, in de loop van de volgende week loopt de kerndruk op tot boven de 1050 hPa en krijgt het hoog invloed op het stromings patroon in ons gebied. Vanaf volgende week laten de meeste members dan ook arctische lucht binnenkomen en zien we de temperaturen flink onderuit gaan.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Sneeuwkans

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn