Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer bewolking, meest droog.

06 oktober 2016 door Jannes Wiersema

bewolktTussen een hoog boven Scandinavie en een laag boven Oost-Europa staat een oost tot noordoostelijke stroming van continentaal polaire lucht.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend schijnt eerst op sommige plaatsen de zon nog maar geleidelijk drijft er van het oosten uit meer bewolking het land binnen. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Met een doorstaande noordoostenwind blijft de temperatuur bij 13 of 14°C steken.

Neerslag:

Met name boven zee kans op lichte (buiige) regen, ook boven land is een enkele spat niet uitgesloten. Boven zee de grootste kansen ivm het relatief warmere zeewater.

In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag hebben we te maken met wolkenvelden. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden en overdag wordt het ongeveer 15 graden. De noordoostenwind is matig.

Een diffluente blokkade domineert het hoogtepatroon boven Europa. Er is een grote anticycloon aanwezig boven Scandinavie en een hoogtelaag boven Midden- en Oost-Europa. Gedurende de runtijd zien we het hoogtelaag langzaam westwaarts trekken waardoor het aandachtsgebied geleidelijk meer beïnvloed wordt door cyclonaliteit.

Vooruitzichten

Tamelijk rustig, meestentijds droog, najaarsweer.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 13 oktober tot en met donderdag 20 oktober

Aanvankelijk een voortzetting van het huidige weertype. Halverwege deze periode ongeveer 40-50% kans op overgang naar een wat wisselvalliger weertype.

Er zijn detailverschillen in de precieze track van het hoogtelaag vanuit het oosten. Al met al zien we door de cyclonaliteit een toename in bewolking en met name op maandag verhoogde neerslagkansen door de combi van een tijdelijke noordelijke wind en onstabiliteit welke voor aanvoer van enkele buien vanaf de Noordzee zou kunnen zorgen. Wat we grosso modo wel zien is een aanhoudende aflandige bovenluchtstroming en een geblokkeerde situatie, althans tot halverwege volgende week. Daarna wordt de verwachting onduidelijker en zijn er ongeveer 50% van de leden welke een handhaving laten zien van het patroon. De overigen laten een overgang zien naar een zuidwest stroming met meer wisselvalligheid.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn