Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk meer bewolking, woendag regen.

02 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een hoogtetrog boven de Noordzee trekt richting Denemarken. Een golvende frontale zone bevindt zich ten zuidoosten van ons land langs de lijn Parijs-Berlijn. Ons land bevindt zich onder een zwakke rug van hogedruk met een zwakke westelijke stroming van polaire lucht. Een occluderend frontaal systeem boven de Britse Eilanden nadert geleidelijk ons land. Door de aantrekkende zuidelijke stroming wordt de genoemde frontale zone ten zuidoosten van ons land “opgetild” en bereikt vanavond als WF het zuiden. Woensdagochtend nadert de occlusie het zuidwesten en deze passeert in de loop van woensdag van zuidwest naar noordoost het land. Tegelijkertijd verscherpt de bijbehorende hoogtetrog en deze verlaat woensdagavond het oosten.

Vanochtend zijn er eerst zonnige perioden, in de loop van de middag wordt de bewolking steeds dikker. Tot de avond blijft het droog, daarna neemt de kans op enkele buien toe. De middagtemperatuur ligt tussen 19 graden in het noordelijk kustgebied en 24 graden in het zuidoosten. De zuid tot zuidwestenwind is overwegend matig.

NEERSLAG:

Er zijn wat detailverschillen voor vanavond. We gaan uit van toenemende kans op neerslag in het zuiden in de loop van de avond. In de loop van de nacht naar woensdag gaat het van het westen in het hele land regenen. Door de inlopende hoogtetrog krijgt dit geleidelijk ook een buiig karakter. In de loop van de woensdagmiddag wordt het van het westen uit geleidelijk droog.

In de nacht naar woensdag is er vrij veel bewolking en van tijd tot tijd regent het. De minimumtemperatuur ligt rond de 15 graden. De wind wordt zuidoost, zwak tot matig.

Woensdag begint de dag met veel bewolking en van tijd tot tijd regen. In de loop van de middag wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog drijven opklaringen het land binnen. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 18. De wind draait in de loop van de dag naar het zuidwesten en neemt toe tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied tot (vrij) krachtig. (Bron:KNMI)

Bij aanvang van de periode is er in de bovenlucht een zonale westelijke stroming die diffluent van karakter is boven onze omgeving. In de loop van de aandachtsperiode bouwt een bovenlucht rug op boven het westelijk deel van Europa, met de rug-as ongeveer langs de 0-meridiaan. Deze hoogterug handhaaft zich gedurende de rest van de periode maar beweegt wel langzaam westwaarts. Dit heeft tot gevolg dat er zich geleidelijk aan de grond een hoog opbouwt boven de Britse Eilanden-Noordzee. Hierdoor wordt de grondstroming oostelijk en dit zorgt voor rustig en vrij warm zomerweer. Vanaf volgende week zien we ook het grondhoog zich wat terugtrekken richting de Atl. Oceean, hierdoor krijgt de stroming meer een noordcomponent wat waarschijnlijk zorgt voor een tempering van de temperatuur.

Vooruitzichten

Overgang naar rustig, droog en zonnig zomerweer met maxima van 20 tot 25 graden.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Eerst waarschijnlijk nog rustig en vrij warm zomerweer, maar in de loop van de periode grote kans (ca. 70-80%) op een overgang naar een iets wisselvalliger en koeler weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn