Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Geleidelijk minder buien, in de loop van de dag weer regen.

06 november 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een occlusie met bijbehorende trog boven Duitse Bocht trekt verder noordoostwaarts. Erachter wordt met een geleidelijk afzwakkende noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Na de passage van een trekrug bereikt een warmtefront behorend bij een frontale golf, rond 15-18 UTC het zuidwesten. Het laag behorend bij de frontale golf trekt komende nacht waarschijnlijk over het noorden oostwaarts. Het koufront verlaat rond donderdag 06 UTC het zuidoosten van het land. Het koufront vertraagt boven Duitsland door golfvorming en daardoor blijft het zuidoosten donderdag te maken houden met de frontale kap.

Het half tot zwaar bewolkt met in het vooral in de noordoostelijke helft enkele regenbuien. Komende uren wordt het tijdelijk meest droog en hier en daar is de zon nog te zien. Wel neemt al snel de bewolking vanuit het zuidwesten toe en tegen de middag gaat het daar regenen. Deze regen breidt zich geleidelijk over het hele land uit. De temperatuur ligt in de middag rond een graad of 9, en loopt in de avond op naar zo’n 13 of 14 graden. De westenwind is matig, aan zee eerst (vrij) krachtig. In de middag wordt de wind zuidelijk en neemt verder af. In de avond wordt de wind zuidwest en neemt toe tot matig of vrij krachtig en tot hard aan zee.

In de nacht naar donderdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen en motregen. In de loop van de nacht wordt het in het noordwesten droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordoosten tot 12 graden elders in het land. Verder staat er een stevige zuidwestenwind. Boven land is die vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, mogelijk tijdelijk stormachtig, 8 met kans op (zware) windstoten. In de loop van de nacht draait de wind naar een westelijke richting en neemt daarbij in kracht af.

Donderdag overdag handhaaft de regen zich nog lang boven het zuiden en oosten. Elders wordt het op de meeste plaatsen droog en laat de zon zich af en toe zien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11 graden. De west- tot zuidwestelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Het aandachtsgebied heeft te maken met een vrij sterke, licht meanderende westcirculatie. Komend weekend passeert een randstoring het aandachtsgebied. De storing, welke lijkt te ontstaan als een soort  Warmfront, heeft een laagje met een windveld. De koers hiervan is nog onzeker maar is een aandachtspuntje. Ook volgende week passeren frontale systemen in de genoemde weststroming. De oper laat aan het einde van de periode voorzichtige opbouw van hogedruk zien.

Vooruitzichten

Wisselvallig met van tijd tot tijd veel regen en wind.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 13 november tot en met woensdag 20 november

Grote kans (70-80%) op voortzetting van het wisselvallige weer met temperaturen rond of iets boven normaal. Kleinere kans (20-30%) op een geleidelijke overgang naar een rustiger, droger en wat koeler weertype

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn