Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Geregeld buien

27 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een complex lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Britse Eilanden verplaatst zich langzaam oostwaarts naar het Noordzeegebied. De eerste kern ligt om 06 UTC boven het westen van de Noordzee en beweegt vandaag net noord van ons land langs via de Duitse Bocht naar de westkust van Denemarken, alwaar het vanavond en vannacht tot stilstand komt. Een bijbehorende occlusie boven het noordoosten van het land verlaat spoedig het land. De ingedraaide occlusie om het laag zelf beweegt vandaag over de noordelijke helft van het land oostwaarts. Op hoogte beweegt er met het laag een koudeput mee waardoor de atmosfeer vanochtend sterk destabiliseert. Een tweede kern van het lagedruksysteem bevindt zich om 06 UTC boven Ierland en beweegt al opvullend oostwaarts. De frontale delen van dit systeem beweegt in de nacht naar dinsdag ons land, later dinsdagochtend gevolgd door een trog. De rest van dinsdag bevinden we ons in een westelijke stroming met aanvoer van polaire lucht.

Vandaag is er veel bewolking en van het westen uit trekken er steeds meer buien over het land. Bij de buien kan ook onweer voorkomen. Vooral langs de westkust kan vanochtend plaatselijk veel neerslag vallen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18 graden, in het zuidoosten misschien net 20 graden als daar de zon nog even tevoorschijn komt. De wind wordt overal zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en er vallen van tijd tot tijd nog enkele buien, met name langs de kust en in het noorden van het land. De minimumtemperatuur ligt rond 14 graden. De wind is zuidwest en matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig en in het zuidwestelijk kustgebied soms hard.

Ook morgen overdag blijft het nog buiig, maar in de middag neemt de buiigheid met name in de zuidelijke helft van het land wat af en breekt de zon vaker door. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De wind is zuidwest tot west en matig langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Een lagedrukgebied ligt woensdag boven Denemarken en beweegt via Zuid-Zweden naar de Oostzee. Aan de zuidflank van dit laag wordt met een vrij krachtige west- tot noordwestelijke stroming koele polaire lucht aangevoerd, op donderdag neemt deze stroming geleidelijk af. Op vrijdag en zaterdag een vlak hoog langzaam van de Atlantische Oceaan via onze omgeving naar Oost-Europa verplaatst, waarna er op zaterdag een zwakke vore passeert. Vanaf zondag zien we de vorming van een vrij sterke rug in de bovenlucht boven Oost-Europa. Tegelijkertijd zien we op de Oceaan een lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met een grootschalige hoogtetrog ten westen van Europa. Aan de grond ontwikkelt zich vanaf zondag een hogedrukgebied boven Oost-Europa, met een zuidelijke stroming stroomt dan warme lucht naar onze omgeving.

Vooruitzichten

Op woensdag en donderdag nog kans op een bui, vanaf vrijdag overwegend droog en perioden met zon. Met een middagtemperatuur ca. 18 graden is aanvankelijk aan de koele kant, maar vanaf vrijdag wordt het weer geleidelijk warmer.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 03 augustus tot en met maandag 10 augustus

Vrij grote kans (ca. 70%) op een overwegend rustig en droog weertype met temperaturen rond of boven normaal. De kans op zomerse temperaturen van 25 graden of meer ligt rond 40%. Daarnaast is er nog een kleine kans (ca. 30%) op wisselvalliger weer met temperaturen iets beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn