Saturday 1 April
Weerman Jannes Wiersema

Herfstachtig weer

04 september 2015 door Jannes Wiersema

38Een laag boven het noorden van de FIR trekt langzaam zuidoostwaarts en komt in de loop van de ochtend ten noorden van de Wadden terecht en buigt vervolgens af richting de Duitse Bocht. Zaterdag trekt het laag verder oostwaarts. Rondom dit laag staat een west- tot noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Rondom het laag ligt een ingedraaide occlusie boven het noordwesten van Nederland. Heel langzaam trekt deze zuidwaarts en later oostwaarts, zodat overdag een steeds groter deel van het land ermee te maken krijgt. Pas zaterdagochtend verlaat de occlusie het oosten. Met het wegtrekken van het laag draait de stroming naar noordwest. In deze stroming bereikt zaterdagochtend een koufront het noordwesten. Dit trekt zuidoostwaarts en verlaat tegen de avond het zuiden van Limburg.

Vandaag valt er vooral in het westen en noorden flink wat buiige regen. Op veel plaatsen in het noordwesten en noorden valt 20-40 mm. Geleidelijk komen er ook elders enkele buien tot ontwikkeling. Tijdens buien is er kans op onweer en korrelhagel. Tussen de buien door is er maar weinig ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt rond de 16 graden. Landinwaarts staat er een matige wind uit zuidwest, later op de dag wordt de wind westelijk. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een (vrij) krachtige westelijke wind. Mogelijk wordt de wind aan de west- en noordwestkust af en toe hard.

Neerslag:

De frontale neerslag heeft het noordwesten bereikt en breidt zich in de loop van de dag langzaam zuidoostwaarts uit en krijgt mede door de dagelijkse gang steeds meer een convectieve component. In totaal in het noordwesten op veel plaatsen 20-40 mm, mede uiteraard geholpen door convectie boven het warme zeewater. Ook de kans op onweer neemt toe. KOUW-kansen zijn hoog voor het noordwestelijk kustgebied vanmorgen, tegen de 90%. Met een schering van 10-20 kn is nog steeds enige organisatie in de buienvorming mogelijk. Overdag nemen de de kansen verder landinwaarts ook toe, 60-80%, m.u.v. het zuiden (minder vocht en onstabiliteit). Harmonie geeft een zwak, maar iedere keer wel duidelijk terugkerend signaal, frequentie van de ontladingen is niet bijzonder hoog. Koufront geeft op zaterdag een bandje met buiige regen. Daarachter nog slechts een enkele lichte bui.

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het tijdelijk iets droger, maar hier en daar kan nog een bui overtrekken. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 15 graden in het noordwesten tot 11 graden in het zuidoosten. Er staat een matige wind uit west tot noordwest. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een vrij krachtige tot krachtige noordwestelijke wind.

Zaterdag overdag trekt er een gebied met buiige regen van noordwest naar zuidoost over het land. De neerslag verlaat pas aan het einde van de middag Limburg. De neerslag wordt van het noordwesten uit gevolgd door enkele opklaringen. De middagtemperaturen liggen rond de 16 graden. De wind is noordwestelijk en matig, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, ’s avonds in het Waddengebied mogelijk hard.

Vooruitzichten

Aanvankelijk nog veel bewolking en enkele buien. Na maandag droog, meer zon en langzaam oplopende middagtemperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 11 september tot en met vrijdag 18 september De eerste dagen grote kans op voortzetting van het droge weertype met nog iets oplopende temperaturen. Later 30-40% kans op een wisselvalliger en koeler weertype.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

 4 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn