Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Het weer voor Groningen van Zaterdag 30 Juli 2016

29 juli 2016 door Jannes Wiersema
45Een kleinschalig laag boven het noorden van de FIR trekt langzaam naar de Duitse bocht en vult op. Het koufront ligt licht golvend net ten zuidoosten van ons land min of meer stationair, waarbij een zwakke golf rond 00 UTC over de Ardennen trekt. Vanavond nadert een backbent-occlusie van het noordwesten uit onze FIR. Begin van de avond lijkt er nog een linkeruitgang van een jet over het noorden te trekken. De occlusie bereikt begin van de nacht het uiterste noordwesten, trekt langzaam verder zuidoostwaarts en blijft zaterdag overdag waarschijnlijk boven het zuidoosten slepen. Achter de backbent komen we in drogere polaire lucht terecht (dauwpunten gaan van 16 naar 12 C). Zaterdagmiddag volgt een zwakke trekrug, zondagochtend bereikt een scherpe trog (zowel aan de grond als op 500 hPa) de westkust. Op hoogte is de stroming tot aan de scherpe trog cyclonaal, zonder noemenswaardige kortgolvige troggen (behalve vanmiddag en vanavond nabij het noordwesten van de FIR).
Vannacht enkele buien maar soms ook wat  opklaringen en een minimum rond 15 of 16 graden. De wind is zwak tot matig uit het Zuidwesten.
Zaterdag    beginnen we met veel bewolking met nog  enkele buien later in de middag  vanuit het noorden opklaringen  en steeds meer ruimte voor de zon. Middag temperatuur 20 tot 22 graden. De wind is eerst Zuidwest maar gaat in de loop van de ochtend naar het Westen in de loop van de middag wordt de wind noord en wordt matig
 De avond verloopt droog met opklaringen en de wind wordt verandelijk en zwak,in de nacht opklaringen en kans op mist of nevel. Minimum temperatuur  13 graden.
Zondag  af en toe de zon maar ook buien met kans op onweer,in de avond droog en flinke opklaringen ,middag temperatuur van  20 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige West tot Noordwestenwind.
Maandag  opklaringen maar ook kans op een enkele bui mogelijk met onweer middagtemperatuur 21 graden.
Een hoogtelaag boven de Noorse Zee trekt zeer langzaam oostwaarts en vult in het begin van de week boven Scandinavie op. Vanuit het westen nadert dan een hoogterug, die op woensdag over ons land trekt, waarna een volgend hoogtelaag noord van Schotland de sturing overneemt. Dit alles zorgt gedurende de hele periode voor een zonale stroming over ons land. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een opvullend laag boven Scandinavie en een standvastig Azorenhoog met een uitloper over het zuidwesten van Europa. In de tweede helft van de week nadert van uit het westen een volgend laag, wat naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland beweegt. Gedurende de hele periode bevinden we ons in het overgangsgebied tussen het stabiele en onstabiele weer.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met temperaturen rond de 20 graden, vanaf woensdag iets warmer.

untitled vooruitzichten Roodeschool

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 05 augustus tot en met vrijdag 12 augustusEen grote kans op aanhouden licht wisselvallig zomerweer met temperaturen tussen 20 en 25 graden. De kans op temperaturen boven de 25 graden neemt aan het eind van de periode toe naar ongeveer 20%.

De eerste dagen zijn de onzekerheden klein, daarna nemende verschillen in de clusters wat toe. Deze verschillen zitten vooral in de positie en amplitude van de troggen en ruggen; het gehele ensemble laat wel de zonale stroming zien. Vanaf eind volgende week laat wel een deel van de clusters (20%) een blokkerende rug boven midden Europa zien, waardoor de straalstroom ten westen van ons land naar het noordoosten gebogen wordt. De eerste dagen is de spreiding in de EPS-pluim klein, vanaf begin volgende week neemt de spreiding in de temperaturen wat toe, maar pas na het volgende weekend komen er weer enkele 30-ers voor in het ensemble. Verder zien we vrijwel elke dag een zwak neerslag signaal in de EPS terug.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn