Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Hier en daar regen, geleidelijk meest droog en wat zon.

05 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag boven de zuidelijke Oostzee trekt verder zuidoostwaarts en vult op. Een ingedraaide occlusie rond het laag ligt boven het midden van het land. De occlusie trekt langzaam zuidwaarts over het land, in de ochtend trekt ook het noordelijke deel van de ingedraaide occlusie het land binnen. Op dagelijkse gang en onder invloed van subsidentie dankzij de (hoogte-)rug die er van het westen uit in komt, moet de occlusie zijn activiteit en structuur verliezen waar het op dagelijkse gang moet gaan verdwijnen. Boven het uiterste zuiden nog een ligt nog een tweede occlusierestant. Aan de grond komt een rug — een uitloper van het Azorenhoog — dichterbij. Overdag ontstaat er een verbinding met een hoog boven Noorwegen, morgen komt de as van de rug ten oosten van ons land te liggen. Een Atlantisch laag koerst intussen richting IJsland en bijbehorend frontaal systeem stagneert morgen boven het westen van de FIR.

De synoptische situatie zit eenduidig in de modellen. Aandachtspunten voor de komende periode zijn de neerslag vanochtend, de ST bij de ingedraaide occlusie en de mistbanken voor komende nacht. De modellen zitten voor deze fenomenen behoorlijk op een lijn. Daarnaast zijn er verschillen in de meest oostelijke positie van het warmtefront behorend bij het Atlantische Laag. Hierin wel wat verschillen tussen de modellen. De vraag is in hoeverre het (zuid-)westen met (lage) bewolking (mist?) hiervan te maken krijgt.

De dag begint met veel bewolking en op verschillende plaatsen nog lichte (mot)regen. In de middag wordt het zo goed als overal droog en breekt de zon wat vaker door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden langs de kust tot 23 dieper landinwaarts. De wind wordt west tot noordwest, in het noorden noordelijk en is zwak tot matig.

In de avond klaart het breed op en in de nacht naar dinsdag kunnen er vervolgens mistbanken ontstaan. In het zuidwesten is er meer bewolking en is de kans op mistbanken kleiner. De temperatuur daalt naar waarden van 10 graden in het noordoosten tot 15 in het zuidwesten. De wind is zwak en komt eerst uit uiteenlopende richtingen, maar wordt in de loop van de nacht zuidoost.

Dinsdagochtend verdwijnen de mistbanken snel en in de middag zijn er zonnige perioden, afgewisseld door enkele stapelwolken. In het zuidwesten en uiterste westen komt mogelijk meer bewolking voor. Het blijft overal droog en de temperatuur loopt op naar 20 graden langs de kust tot 25 graden in het zuidoosten. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is zwak tot matig.

Een ZZW-NNO georienteerde hoogterug ligt aan het begin van de periode met de as over het aandachtsgebied. In de loop van de periode beweegt deze rug oostwaarts Vanaf vrijdag wordt het bovenluchtpatroon cyclonaal onder invloed van een hoogtelaag net zuid van IJsland. Op donderdagavond lijkt er een inactief koufront door te komen, maar pas op zaterdagavond lijkt een storing vanaf de Atlantische Oceaan door te komen meet neerslag door te komen. Hierna komt ons land onder invloed van een nieuwe hoogterug boven zuid en midden Europa. In het grondpatroon zien we hoog ten oosten van ons land aan het begin van de periode. Dit hoog trekt oostwaarts, waarna op de passage van een glazen front zorgt voor een draaiing van de stroming van zuidoost naar zuidwest. Op vrijdag liggen we dan onder een as van hoge druk, waarna op zaterdag een actiever frontaal systeem passeert.

Vooruitzichten

De eerste dagen perioden met zon, droog en vrij warm. In het weekeinde een grotere kans op neerslag.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 12 september tot en met maandag 19 september

De kans op droog, vrij warm en standvastig weer is ongeveer even groot als de kans op een wisselvallig en koeler weertype.

De EPS leden zijn voor de eerste dagen zeer consistent. Alle clusters tonen de wegtrekkende hoogterug en de cyclonale invloed richting het weekend. Vrijwel alle EPS-leden houden het op donderdag en vrijdag droog, op zaterdag en zondag toont een kleine helft van de leden neerslag. In de nieuwe week nemen de verschillen toe. Ongeveer de helft van de leden laat het weer in onze omgeving bepaald worden door de hoogterug ten zuidwesten van ons land, de overige leden laten een zonale stroming ons weer bepalen. De temperaturen liggen de eerste dagen boven normaal, waarbij vrijdag een stapje minder warm is.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn