Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Hier en daar wat sneeuw, plaatselijk mist en ook nu en dan zon

16 januari 2013 door Jannes Wiersema

Een koude golf lijkt een kwestie van tijd. Daarvoor moet het kwik vijf dagen achtereen beneden de 0.0 graden blijven en in die periode moet het drie maal kouder zijn dan -10.0. Lokaal zal dit bijna zeker gehaald worden. of het tot een officiƫle koude golf komt zal er om spannen. Voorbije nacht vroor het in de Bilt voor het eerst streng, de komende twee nachten moet dit ook haalbaar zijn. Overdag blijft het op zeker vriezen.

Boven een sneeuwdek en tijdens opklaringen maakte het kwik voorbije nacht een vrije val. Herwijnen was het koudst met om 9.30 nog een temperatuur van -18.0 graden. Gilze Rijen (-15.0) Eindhoven (-14.4) Heino (-14.2) en Deelen (-14.1) hadden eveneens diepvriestemperaturen. Opvallend koud was het ook weer in het westen waar de temperatuur in Valkenburg daalde tot -13.5 graden. Weinig wind, opklaringen en vooral een sneeuwdek waren de belangrijkste oorzaken voor de zeer lage temperaturen. In Leeuwarden vroor het 8.7 graden evenals in Eelde. Het koude weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven het noorden van Scandinaviƫ. Het pompt Europa vol met vorst. Een depressie die gisteren boven ons land lag is onderweg naar Frankrijk en zuigt nog eens wat meer kou naar ons land.

Vanmiddag was het bewolkt in het oosten en zuidoosten, daar viel plaatselijk ook nog wat lichte sneeuw uit. De wolken hebben de neiging zich nog wat verder naar het westen uit te breiden. In het westen was het echter een mooie zonnige middag. In Flevoland en delen van Brabant en ook in Roodeschool kwam plaatselijk dichte mist, aanvriezende mist voor.

Voorlopig blijft de huidige drukverdeling in stand. Hogedruk ten noorden en depressies ten zuiden van ons land. Vanaf zondag zetten lagedrukgebieden de aanval op het winterweer in. De kans op sneeuw neemt voor het zuiden toe maar de overgang naar dooiweer lijkt voorlopig te worden afgeslagen.

Komende nacht gaat het kwik weer zeer fors onderuit en zal het op veel plaatsen streng vriezen met minima tussen -10 en -15 graden. Plaatselijk, boven een sneeuwdek is zeer strenge vorst, waarden beneden de -15 graden mogelijk. Vandaag is een mooie winterdag. In het (zuid) oosten komen hardnekkige wolken voor en valt lokaal een vlokje sneeuw. Langs de Wadden is kans op een sneeuwbui. Verder is er vooral veel zon en houdt de wind zich op de vlakte en is slechts zwak of matig, kracht 2/3. Het wordt weer een ijsdag met in het westen -1, noorden -3 en oosten -4/-5 graden.

Na de bitterkoude nacht staat ons morgen weer een mooie winterdag te wachten. Er is heel veel zon en weinig wind. In het Waddengebied is meer bewolking en daar kans op een sneeuwbui. Het wordt -1/-3 graden in het noorden tot -5 in het zuidoosten. Er volgt een nacht met opnieuw diepvriestemperaturen: -10/-15 graden, strenge vorst en plaatselijk kan het zelfs zeer streng vriezen.

Vrijdag druppelt er enige bewolking vanuit Duitsland het land binnen. Verder trekt de wind uit het oosten tot zuidoosten iets aan waardoor het onvriendelijker wordt. Overdag -3/-4 graden. In de nacht minder koud dan voorgaande nachten wat te maken heeft met wolken en wind. Maar nog altijd 5/8 graden vorst.

Wolken horen bij een depressie boven Engeland. Door de blokkade van hogedruk boven Noord- Europa is de weg naar ons land afgesloten en het laagje zet koers richting Frankrijk om vanuit daar na het weekend de aanval op ons land alsnog in te zetten.

Zaterdag en zondag verlopen dan ook winters. Overdag vriest het 3/5 graden en in de nachten matig, lokaal nog net streng: -5/-10. Zaterdag is er kans op een sneeuwbuitje, zondag lijken sneeuwgebieden, behorend bij het ‘dooifront’ zuidelijk van ons land ons niet te kunnen bereiken, al is een slag om de arm in deze wenselijk. Pas maandag wordt de dooiaanval in de steigers gezet met vanuit het zuiden sneeuw en oplopende temperaturen. Het zou mij niet verbazen wanneer deze poging uiteindelijk op dinsdag haar Waterloo vindt en dat er daarna opnieuw koudere lucht toestroomt. Dit zou wel eens de winter kunnen worden van de lange adem.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn