Monday 2 December
Weerman Jannes Wiersema

In de loop van de dag stevige onweersbuien.

20 juni 2013 door Jannes Wiersema

Boven Frankrijk (Bordeaux) ligt om 00 UTC het centrum van een hoogtelaag en boven onze omgeving ligt op 500 hPa een vrij geprononceerde hoogterug. Het hoogtelaag trekt langzaam noordwaarts richting Zuid-Engeland en verdringt hiermee de rug. Aan het eind van de nacht krijgt het hoogtelaag een trog boven Nederland en bevindt de rugas zich al boven West-Polen . Aan de grond bouwt een rug van hoge druk op vanuit het Azorenhoog over de Britse Eilanden naar Scandinaviƫ. Boven het vasteland van West-Europa is de luchtdruk laag met diverse (thermische) laagjes. Komende nacht en vrijdag overdag zien we uiteindelijk de thermische laagjes samensmelten tot een laag die richting het midden van de Noordzee trekt. De scheidingslijn tussen hoge temperatuur en koelere lucht ligt nu nog ten zuiden (en westen) van Nederland, deze zal in de loop van avond over ons land naar het noordoosten verplaatsen en wij komen dan in deze koelere lucht terecht. In de warme sector voor het koufront komen hoge Theta-w850 waarden voor van 18 graden. Komende nacht zijn na passage van het koufront de hoge waarden uit ons land verdreven en komt met een min of meer zonale stroming koelere lucht binnen. Vrijdag in de loop van de dag trekt nog een occlusie met buiige neerslag over ons land.

Er zijn wolkenvelden en met name in de de zuidelijk provincies valt wat regen. In de loop van de middag neemt de kans op onweersbuien van het zuiden uit sterk toe. De buien kunnen vergezeld gaan van hagel en windstoten, ook kan lokaal veel neerslag in korte tijd vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden in het noordwestelijk kustgebied tot mogelijk 27 graden in het oosten van het land. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, rond kracht 3. In de loop van de ochtend gaat de wind uit uiteenlopende richting waaien en in de loop van de middag wordt de richting zuidwestelijk.

NEERSLAG:

Vanochtend restanten van buien uit Belgiƫ. De meer georganiseerde buien die in de loop van de dag in de modellen zitten lijken, ook gezien de overeenkomsten in de uitvoer van de diverse modellen, goed opgepakt. Na koufront passage mogelijk nog een enkele bui. Vrijdag in het hele land kans op een bui, o.a. op de overtrekkende occlusie.

Komende nacht wordt het op de meeste plaatsen droog en koelt het af naar een graad of 14. Overdag is het wisselend bewolkt en kunnen overal buien tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 20 graden. De zuidwestenwind is meest matig en aan de kust vrij krachtig en in de middag aan de noord(west)kust krachtig of hard. (Bron: KNMI)

Het huidig aanwezige opvullend hoogtelaag boven Frankrijk maakt de komende dagen plaats voor een nieuw hoogtelaag dat vanaf de Atlantische Oceaan via Engeland richting Noordzee trekt. Hierna zakt een hoogtetrog vanuit het laag richting Midden-Europa en zorgt ervoor dat Nederland opnieuw te maken krijgt met lagedrukinvloeden. Deze invloed blijft tot na de meerdaagse periode. Na deze periode zien we in de clusters dat langzamerhand de hierboven genoemde trog opvult en naar het oosten verplaatst. Het is de opmaat voor een spreiding in oplossingen en het lijkt dat vrijwel alle fases van een “Rossby-golf” mogelijk zijn en hiermee wordt de voorspelbaarheid de atmosfeer behoorlijk klein.

Vooruitzichten

Tamelijk koel weer met van tijd tot tijd buien en middagtemperaturen onder normaal.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn