Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

In de ochtend eerst op veel plaatsen mist, verder vrij veel bewolking.

24 september 2013 door Jannes Wiersema

20Een hogedrukgebied met het centrum boven de Alpen, heeft een uitloper over ons land. Dit hoog neemt in betekenis af, waarna ons land in een zadelgebied terecht komt. Het significante weer speelt zich dan ook af in de grenslaag, waarin de lucht relatief zacht en vochtig is, wat in de nachten aanleiding geeft tot mist of stratus. Een zwak koufront loopt ten noorden van van Schotland naar Denemarken en beweegt vandaag langzaam iets naar het zuiden en ligt dinsdagavond over het noordoosten van ons land en blijft daar vervolgens min of meer stationair liggen. Op woensdag beweegt een golf langs dit front naar het zuidoosten, waardoor het front weer wat wordt opgetild.

Het is nevelig met op diverse plaatsen (dichte) mist. Na het optrekken van de mist komt vooral in het zuiden de zon af en toe tevoorschijn. Op de meeste andere plaatsen blijft de bewolking overheersen. Het blijft droog en het wordt ongeveer 18 graden. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak. In de loop van de dag krijgt de wind een noordelijke richting.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er uitgestrekte wolkenvelden aanwezig, maar hier en daar kunnen ook weer enkele opklaringen voorkomen. In de opklaringsgebieden wordt het nevelig met kans op mist. Onder de bewolking wordt het niet kouder dan een graad of 12, in opklaringen kan het lokaal een graad of 7 worden. De wind draait naar oostelijke richtingen en is overwegend zwak.

Woensdag overdag blijft het vrijwel overal bewolkt en op de meeste plaatsen droog, hoewel in het uiterste noorden in de middag wat regen kan vallen. De grootste kans op zon heeft het uiterste zuiden van het land. In de middag ligt de temperatuur tussen 16 graden in het noorden en rond 19 graden in het zuiden. De wind is zwak uit oostelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Ons land bevindt zich aan de noordflank van een hoogterug boven Frankrijk en de Britse Eilanden. Deze rug blijft tot aan het weekend min of meer stationair liggen en trekt in het weekeinde over ons heen naar het noordoosten. We komen dan aan de westkant van deze rug terecht, waardoor er vanaf het weekeinde warmere lucht wordt aangevoerd. Tegelijkertijd neemt de wisselvalligheid toe, omdat we onder invloed van een hoogtetrog komen. Aan de grond komt ons land de eerste dagen in een zadelgebied te liggen tussen hoge druk boven de Alpen en boven IJsland en lage druk boven de Oceaan en Rusland. Het zwakke polaire front ligt de eerste dagen over onze omgeving en beweegt in het weekeinde weer een fractie naar het noordoosten. Vanaf het komend weekeinde komt de neerslagactiviteit van diepere oceaan depressies boven de UK meer richting het Europese continent.

Vooruitzichten

Tot het weekeinde meest droog met vrij veel bewolking, daarna toenemende regenkansen. Middagtemperatuur ongeveer 18 graden.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 01 oktober tot en met dinsdag 08 oktober

Grote kans (80%) op een wisselvallig weertype. De temperatuurverwachting is onzeker, maar de kans op temperaturen rond de normale waarden is ongeveer 50%.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn