Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden plaatselijk mist. Verder enkele buien

23 september 2015 door Jannes Wiersema

38Een hoogtelaag boven het westen van Duitsland trekt oostwaarts en vult op. Boven het uiterste oosten en ligt een vore met daarin een oude occlusie. Dit systeem trekt oostwaarts weg. Boven de Vissersbank ligt een tweede kern, die langzaam opvult en noordwaarts trekt. Ook hieromheen ligt een occlusie, die vanmorgen over het zuidwesten en zuiden sleept. Het ‘achterste’ deel hiervan trekt in de middag en avond uiteindelijk van west naar oost over het land. Pas daarna lijkt een zwakke rug over te trekken, die voor enige stabilisatie gaat zorgen. Hierna nadert van het westen uit een frontaal systeem, dat donderdag overdag passeert. Het lijkt erop dat een groot deel van het land even in de warme sector komt, waarna later in de middag het koufront het westen nadert.

In het zuidwesten en zuiden trekken buien vanaf zee binnen. Elders komen opklaringen voor en is het nevelig met vooral in het noorden plaatselijk mist en in het oosten ook lage bewolking. De mist en lage bewolking lossen later in de ochtend op en dan is er ruimte voor wat zon. Vanmiddag komen ook elders enkele buien tot ontwikkeling. Pas in de avond neemt de buiigheid van het westen uit af. De wind is boven land zwak tot matig, overwegend uit zuidwest tot west. Langs de westkust is de wind matig tot vrij krachtig uit noordwestelijke richtingen. Vanmorgen is de wind in het zuidwestelijk kustgebied eerst nog krachtig.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van woensdag op donderdag is het overwegend bewolkt maar op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 15 graden in het noordwesten tot 10 graden in het zuidoosten. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt boven land toe tot matig, langs de kust tot (vrij) krachtig.

Donderdagochtend vroeg gaat het van het westen af en toe motregenen. De motregen wordt later op de dag gevolgd door buien. In de avond klaart het van het westen uit op. De zuidwestelijke wind is langs de kust (vrij) krachtig en boven land meest matig. De middagtemperaturen liggen rond de 17 graden.

Vrijdag is er nog sprake van zwakke cyclonaliteit aan de zuidflank van een hoogtelaag bij IJsland. Dit trekt oostwaarts en van het westen uit bouwt een krachtige rug vanuit het Azorenhoog zich op en deze komt zondag boven de Noordzee te liggen. Aan de grond vormt zich in het weekeinde een hoog boven de Noordzee. Tot en met dinsdag blijft dit hoog min of meer stationair. Rond woensdag 30 september trekt een randstoring vanaf Schotland via het zuiden van Scandinavie naar het oosten van Europa. Het hoog neemt dan tijdelijk in betekenis af, maar een uitloper van het Azorenhoog blijft dichtbij liggen.

Vooruitzichten

Overgang naar rustig en droog herfstweer met zonnige perioden.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 30 september tot en met woensdag 07 oktober Grote kans op voortzetting van het droge weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn