Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

In het noordoosten eerst een mistbank. Overdag vrij zonnig

20 augustus 2015 door Jannes Wiersema

30Tussen een hoog met centrum boven de Baltische staten en een laag bij IJsland staat er in ons aandachtsgebied een zwakke zuidelijke stroming. Een bij het laag behorend occluderend frontaal systeem boven het oosten van de Britse Eilanden beweegt nog iets oostwaarts.Op hoogte bevinden we ons eerst in een zadelgebied, maar geleidelijk bouwt zich een hoogterug op ten westen van ons land. Vrijdag komt de ZZW-NNO geori├źnteerde rug boven het westen te liggen. Door de diffluente stroming gaat de meeste activiteit van het front er uit naarmate het dichter bij ons land komt. Vrijdag zien we een volgend frontaal systeem van de Oceaan inlopen op het eerstgenoemde systeem en dit bereikt de zuidelijke Noordzee. Ook dit systeem lijkt grotendeels stuk te lopen op de hoogterug.

Er zijn op de meeste plaatsen brede opklaringen aanwezig en in het noordoosten komen nog enkele mistbanken voor. Overdag is het vrij zonnig en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het zuidwesten is er meer bewolking en valt er later op de dag mogelijk heel lokaal een lichte bui. De temperatuur stijgt in de middag naar 23 tot 25 graden en de zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig. In de westelijke provincies draait de wind in de loop van de middag mogelijk naar zuidwest tot west.

In de nacht van donderdag naar vrijdag is er in het oosten opnieuw kans op een enkele mistbank. De minima komen uit omstreeks 14 graden. De wind wordt zwak, overwegend uit zuidoostelijke richting.

Vrijdag overdag is het vrij zonnig. In het westen is er meer bewolking en mogelijk ontstaat daar in de middag of begin van de avond een enkele lichte bui. De middagtemperatuur loopt op naar ongeveer 24 graden. De zuidenwind is zwak tot matig.

Aanvankelijk is er sprake van een omega-blokkade door een krachtig hoog boven Scandinavie. Ten westen hiervan is er boven het westen van Europa sprake van een zuidelijke stroming aan de oostflank van een laag bij IJsland. In de loop van het weekeinde zakt vanuit het laag een hoogtetrog uit, die later op zondag en maandag doorzwaait naar ons aandachtsgebied. Aan de grond passeert maandag een tamelijk actief frontensysteem. Daarna trekt de trog met het frontensysteem noordwaarts, maar de blokkade blijft min of meer intact. Vanaf woensdag lijkt de hogedrukinvloed in onze omgeving weer toe te nemen.

Vooruitzichten

In het weekeinde veel zon en zomers warm. Daarna een aantal dagen minder warm met vooral maandag regen of buien.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 27 augustus tot en met donderdag 03 september

Grote kans op herstel van het zomerse weertype. Later waarschijnlijk licht wisselvallig en daling van temperatuur.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn