Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

In het noordwesten enkele wolkenvelden en kans wat regen, elders zonnig.

26 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Op hoogte is er sprake van een zuidwestelijke stroming tussen een hoogterug boven Centraal-Europa en een hoogtetrog ten noordwesten van Ierland. Ten oosten van een golvend koufront boven de Britse Eilanden is een langgerekte vore van lage druk aanwezig van Spanje naar het westen van Frankrijk en het zuiden van de Noordzee. Heel langzaam beweegt deze gordel oostwaarts. De as hiervan ligt boven het westen van ons land en trekt vanochtend verder het land op. Dit maakt de weg vrij voor het golvende koufront, die vanmiddag het noordwesten van het land bereikt. Dit noordoost-zuidwest georiƫnteerde koufront trekt in de nacht naar zaterdag langzaam nog iets verder en kantelt naar een oostnoordoost-westzuidwest oriƫntatie. Ergens boven het midden van het land (?) komt het front zaterdagmorgen tot stilstand. Ten noorden van het koufront bouwt zich noord van ons land een klein hoog op, terwijl zaterdag overdag boven het westen van Frankrijk een thermisch laag ontstaat. De stroming draait hierdoor van noordoost naar oost en het front krijgt in de loop van zaterdag een warmtefront karakter als gevolg van een noordwaartse component op het front.

In het oog springt dat Hirlam voor vanmiddag in het zuidoosten beduidend hogere maxima laat zien dan zowel EC als Harmonie36. Komt wel meer overeen met Harmonie38. Aan de lijzijde van de Eifel en Ardennen komt Hirlam lokaal met 35 graden, 2-3 graden hoger dan EC maar zeker niet onrealistisch. De timingsverschillen in de doorkomst van de vore zijn nu klein. Wel is er meer onzekerheid over de meest zuidelijke positie van het koufront. Harmonie36 komt het minst zuidelijk van de drie modellen en Hirlam trekt zaterdag iets sneller naar het noorden dan de overige modellen. Hirlam berekent als enige model op het front neerslag vooralsnog alleen uit middelbare onstabiliteit aan de westflank van de Thetaw-tong. Gezien de waarnemingen verdampt een (groot) deel onderweg. De andere modellen geven hier en daar een signaal, maar helemaal goed lijken ze de buien (actuele) niet te pakken. Na het omkeren van de verplaatsingsrichting zien we met name in Harmonie36 zware buienactiviteiten op het front. De buien die in de warme sector in de thermische vore werden berekend , zijn nu op Harmonie38 na verdwenen. De zware buien (MCS) berekend door de vorige modelruns met (CAPE> 3500 J/kg en shear >35 m/s) zijn verdwenen, hetgeen m.i. niet wil zeggen dat ze ook niet kunnen ontwikkelen

Het is op veel plaatsen zonnig. In het noorden en westen komen er ook enkele wolkenvelden voor en is er een kleine kans op wat lichte regen of een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 24 graden aan zee tot lokaal 33 graden in Limburg. De wind wordt in de loop van de dag overal noordwestelijk en is zwak tot matig.

Komende nacht zijn er enkele wolkenvelden, maar ook brede opklaringen en het blijft op de meeste plaatsen droog. De minima lopen uiteen van 17 graden in het zuiden tot 15 graden in het noorden. De wind draait naar het noordoosten en is zwak tot matig.

Zaterdag overdag zijn er wolkenvelden, maar schijnt ook geregeld de zon, vooral in het zuiden. In de ochtend is er lokaal een bui mogelijk. Later in de middag en in de avond neemt van het zuiden uit de kans op onweersbuien toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22 graden op de Wadden tot 30 graden in het zuiden. De noordoost- tot oostenwind is overwegend matig.

Neerslag:

In de frontale zone boven de Noordzee af en toe lichte regen, maar actueel zien we daarnaast ook enkele pittige onweersbuien in het noordwesten van onze FIR. Overdag ligt dezelfde zone over het westen en noordwesten van het land, ook dan dus kans op een enkele bui met mogelijk onweer, maar er lijkt dan iets minder forcering te zijn door de bovenlucht. Hirlam berekent vanavond op het front een significant neerslag signaal, maar is hiermee het enige model. Zaterdag in de warme sector gezien de op bouw kans op zware buien: in de thermische vore worden nu enkel door parallel run Harmonie38 zware buien (MCS) berekend (CAPE> 3500 J/kg en shear = 35 m/s)

Een hoogterug strekt zich uit vanaf het Middellandse Zeegebied naar Oost-Europa. Aan de westflank hiervan bevindt zich de scheidingslijn tussen de warme en de koelere lucht in de vorm van een golvend koufront. De hoogterug neemt in betekenis af, waardoor in de nacht naar maandag het koufront kan passeren. Hierna hebben we te maken met een golvende straalstroom waarin van tijd tot tijd frontale systemen ons land passeren. De amplitudes van de golven zijn niet al te groot. Vanaf 2 september wordt het tropische systeem Gaston ingevangen door de straalstroom ,hetgeen in de operationele oplossing voor een downstream development zorgt: Er wordt een actieve depressie boven ons land berekend.

Vooruitzichten

Eerst nog warm en kans op een (onweers)bui. Na het weekeinde eerst nog een bui en normale maxima, maar geleidelijk weer droog, meer zon en oplopende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 02 september tot en met vrijdag 09 september

Grote kans (ca. 60%) op aanhoudend rustig en droog weertype met maxima rond en minima boven de langjaargemiddelde waarden

Ten opzichte van de vorige runs zien we nu nog grotere neerslagkansen op zondag, maar ook zaterdag wordt nu flinke hoeveelheid neerslag verwacht als gevolg van buien, ontwikkeld aan de warme kant van het koufront. De verwachte maximumtemperaturen zijn lager dan in eerdere runs. In eerdere runs bleef de neerslag ten westen van ons land en eigenlijk is er sprake van maar een kleine oostwaartse verschuiving. De onzekerheid als gevolg van het feit dat zo’n kleine verschuiving het verschil uitmaakt tussen droog/nat en warm/iets minder warm zien we ook terug in een iets bredere pluim in het weekeinde. Na maandag zien we een zonale stroming met als gevolg twee droge dagen met een temperaturen onder de zomerse waarde. Vanaf donderdag zien we weer in de meerderheid van clusters een opbouw van een hoogterug boven West-Europa, waardoor we met een zuidwestelijke aanvoer iets warmere lucht wordt aangevoerd. Opvallend is dat de clusters Gaston niet goed pakken en daardoor de downstream development van de operationele run niet laten zien. Afwachten dus of de “Oper” gelijk krijgt

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn