Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

In het noordwesten nog een (winterse) bui.

26 februari 2016 door Jannes Wiersema

bewolktEen lagedrukgebied ligt boven Scandinavië en dat resulteert in een noordwestelijke stroming met polaire lucht naar het aandachtsgebied. Een rug boven de Britse Eilanden ligt rond 06 UTC ZO-NW georiënteerd boven het zuidwesten van ons land. In de loop van de dag trekt deze noordoostwaarts en verlaat in de loop van de middag het noordoosten. na passage wordt de stroming zuidoostelijk. Een laag boven de Golf van Biskaje trekt zuidoostwaarts en komt zaterdag boven de westelijke Middellandse Zee terecht. De stroming in ons aandachtsgebied draait hierdoor naar oost tot noordoost en de aangevoerde lucht wordt nog droger.

In het noordoosten komen eerst opklaringen voor, maar verder zijn er vrij veel wolkenvelden en komt er in het noordwestelijk kustgebied eerst nog een enkele (winterse) bui voor. De eerste uren vriest het op veel plaatsen licht en is er nog kans op lokale gladheid. Ook vanmiddag bepalen wolkenvelden het weerbeeld, maar dan blijft het vrijwel overal droog. De maxima liggen rond 5 graden. In de loop van de dag draait de zwakke tot matige wind langzaam van zuidwest naar zuidoost tot oost.

In de loop van de komende nacht klaart het steeds meer op en blijft het overal droog. Met name in het noordoosten van het land is er kans op een mistbank. De temperatuur daalt naar waarden tussen de -1 en de -4 graden. De wind draait naar oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Zaterdag overdag zijn er naast flinke perioden met zon ook velden hoge bewolking. Het blijft droog. De temperatuur loopt in de middag op naar een graad of 6. De noordoostelijke wind neemt toe naar matig, aan de kust en boven het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Een laag, zowel aan de grond als in de bovenlucht, ligt zondag boven de westelijke Middellandse Zee. Het laag trekt opvullend via centraal Europa naar Rusland. Ons aandachtsgebied ligt begin van de week nog onder invloed van een rug ten noordwesten van ons land boven de Noordzee. Maandag op dinsdag passeert de rug en lijkt zich vanaf dinsdag een west- tot noordwestelijke stroming in te stellen met aanvoer van wat zachtere lucht. In de tweede helft van de volgende week beginnen de Rossby-golven verder uit te slaan en snoert er een grootschalig hoogtelaag af boven het Noordzeegebied.

Vooruitzichten

De eerste dagen zonnige perioden, droog en in de nachten lichte vorst. Daarna overgang naar een wisselvallig weertype met dinsdag kans op wat winterse neerslag.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 04 maart tot en met vrijdag 11 maart

Wisselvallig en temperaturen rond of iets onder normaal.

Tot en met maandag is er sprake van een smal ensemble. Daarna waaiert de temperatuurpluim veel meer uit, wat terug te voeren valt op fase/amplitude van de Rossbygolf. Dinsdag nog een kleine kans op natte sneeuw als de zachtere lucht binnenkomt. Fractie vaste neerslag zien we dan nog even toenemen naar 20-30%. Koudere oplossingen later volgende week volgen vooral uit noordwestelijke stromingen en niet zo zeer uit een winters drukpatroon met continentale aanvoer. Het wisselvallige regime blijft dan ook in het overgrote deel van het ensemble aanwezig.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn