Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

In het westen een enkele bui, in het oosten ’s middags regen.

21 oktober 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een sturend laag (zowel aan de grond als in de bovenlucht) met de kern om 03 UTC boven het midden van Duitsland beweegt heel langzaam oostwaarts. Op de noordflank van dit laag komt overdag opnieuw een secundaire kern vanuit het oosten naderbij. 03 UTC bevond deze kern zich bij de Duitse Oostzeekust. Vanavond bereikt deze kern het noordoosten van ons land en trekt dan cyclonaal langs de oostgrens weer verder Duitsland in. Een occlusie-band krult om dit laagje heen en ligt 03 UTC van Sleeswijk-Holstein via het zuiden van Zweden naar het noorden van Polen. In de middag krijgt het oosten met dit systeem te maken. Zaterdag trekt een volgende randstoring om het sturende hoogte laag westwaarts, maar dit systeem lijkt een wat noordelijker koers te volgen, waardoor ons land hier waarschijnlijk niet te maken krijgt. Met een iets geruimde stroming naar ONO dan mogelijk nog een enkele bui in het noordelijk kustgebied.

De hierboven beschreven synoptische situatie zien we in alle modellen terug. De verschillen in positie van de secundaire kern zijn niet groot. Hirlam00 komt nu weer vrijwel overeen met EC18 als het gaat om de koers van het laagje. We houden het scenario aan, waarbij het laagje vanavond net oost van de grens zuidwaarts trekt.

Waarschuwing land 0 new

Vanochtend komt er op veel plaatsen laaghangende bewolking voor. Verder is het erg nevelig met plaatselijk ook (dichte) mist, terwijl er in het noordwestelijk kustgebied een enkele bui voorkomt. In de loop van de ochtend en begin van de middag trekken mist en bewolking op de meeste plaatsen op en is er vooral in het westen wat ruimte voor de zon. Vanmiddag raakt het van het oosten uit echter bewolkt en gaat het vooral in de oostelijke helft regenen, elders neemt de kans op een bui verder toe. In de middag loopt de temperatuur uiteen van een graad of 10 in het oosten tot 13 graden in het westen. De wind wordt boven land meest westelijk en is zwak tot matig, langs de kust staat een noord- tot noordoostenwind die in het noordelijk kustgebied toeneemt naar (vrij) krachtig.

In de loop van de avond wordt het geleidelijk op steeds meer plaatsen droog. Komende nacht is er met name in de kustgebieden nog een bui mogelijk. Verder landinwaarts wordt het op de meeste plaatsen droog en komen enkele opklaringen voor en ontstaan er mistbanken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden op de Waddeneilanden tot 2 graden tijdens opklaringen in het binnenland. De wind is overwegend noordelijk, zwak tot matig.

Zaterdagochtend komen er eerst nog mistbanken voor. Verder is het half tot zwaar bewolkt en trekt vooral in het noordelijk kustgebied soms een bui van zee binnen. Elders blijft het meest droog. De middagtemperatuur ligt rond de 11 graden en de zwakke wind komt uit een noordoostelijke richting.

Een hoogtelaag boven Duitsland blijft tot zaterdag 22 oktober min of meer stationair. Ondertussen bouwt een hoogterug boven Ierland zich verder op en breidt uit naar de Noorse zee. In het weekeinde ontstaat een apart hoog boven het noorden van Scandinavie, waardoor er weer een blokkade ontstaat. Ook aan de grond is er een laag boven Duitsland aanwezig en is de stroming in ons aandachtsgebied de eerste dagen nog cyclonaal is met vooral boven zee convectie. Verder lijkt een storing van het oosten uit op te dringen tijdens het weekeinde, maar die blijft waarschijnlijk net ten noorden en ten oosten van ons aandachtsgebied. Begin van volgende week schuift dit patroon langzaam oostwaarts. Vanuit een langgerekte hoogtetrog die zich ten westen van genoemde blokkade bevindt, snoert zich ten westen van Portugal een hoogtelaag af. Er dringt aan de oostflank van het genoemde hoogtelaag een storing op naar het noorden, die maandag of dinsdag over het land trekt. De eerder genoemde blokkade wordt daarna opgeheven en er stekt zich een meanderende westelijke stroming in vanaf halverwege volgende week. Ons aandachtsgebied komt dan wel onder invloed van een hoog boven Frankrijk.

Vooruitzichten

Zondag droog met af en toe zon. Daarna enkele wisselvallige dagen met af en toe regen en hogere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 28 oktober tot en met vrijdag 04 november

Vrij grote kans (70-80%) op overwegend droog weer, 20-30% kans op het aanhouden van het (licht) wisselvallige weertype. De temperatuur ligt aanvankelijk op of enkele graden boven het langjarig gemiddelde, later waarschijnlijk wat kouder.

Tot en met zondag zien de ontwikkelingen er tamelijk eenduidig uit. Daarna zien we verschillen ontstaan en zijn verschillende scenario’s mogelijk. In vergelijking met de voorgaande run zijn er nog meer meer EPS-leden de overgang naar een (licht) meanderende westelijke stroming te zien (70-80%). De overgang wordt in gezet in de loop van maandag 24 oktober, als aan de oostflank van het afgesnoerde laag een frontensysteem passeert. Neerslagkansen nemen dan duidelijk toe, maar in de tweede helft van volgende week lijkt in de meeste leden de hogedrukinvloed te overheersen. Daarbij is de positie van het hoog sterk bepalend voor de aangevoerde luchtsoort. In een meerderheid van de leden (60-70%) zien we het zwaartepunt vanaf woensdag 26 oktober ten zuiden van ons land. We zien vanaf dinsdag de Td oplopen naar 10-12 graden, terwijl de windrichting in de meeste leden in de west- tot zuidwesthoek komt.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn