Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden af en toe regen, in het noorden af en toe zon en een bui.

13 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een actief lagedrukgebied boven het noordoosten van Duitsland trekt oostwaarts. Bijbehorend polair front ligt vandaag stationair west-oost georiënteerd langs de zuidgrens en over Limburg. Een rug boven de Britse Eilanden beweegt oostwaarts, de as ligt vanavond alweer ZO-NW georiënteerd ten oosten van ons land. Aan de westflank van deze rug wordt het polaire front dus vanaf vanavond weer als warmtefront naar het het noorden geduwd, het duurt tot morgenmiddag alvorens het front het noorden van het land heeft verlaten. Met een zwakke zuidelijke stroming wordt morgen overdag dan geleidelijk iets drogere lucht aangevoerd.

Er is vandaag veel bewolking en in het zuiden valt af en toe regen of motregen. In het noorden van het land komen ook opklaringen voor. Wel drijven daar in de ochtend nog enkele lichte buien van zee binnen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind is zwak tot matig uit een noordwestelijke richting. In de loop van de ochtend wordt de wind nog wat zwakker en wordt variabel van richting. Later in de middag wordt de wind oostelijk en trekt iets aan.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht is het overwegend bewolkt en af en toe valt er wat lichte regen of motregen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 2 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden. Er staat een zwakke wind, eerst oostelijk, later zuidelijk.

Morgen overdag is het bewolkt, en in het noorden kan af en toe nog wat lichte motregen vallen. Verder blijft het droog en in de loop van de dag kan het van het zuiden uit wat opklaren. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. Er staat een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind.

Gedurende de nieuwe week bouwt zich in het grootschalige hoogtepatroon een rug op boven West-Europa met aan de grond een hoog boven Centraal-Europa. Aan de westflank van deze rug zien we een tweetal lagedrukgebieden al opvullend via de westrand van de Britse Eilanden noordwaarts trekken. Bijbehorende fronten bereiken zowel op dinsdag als woensdag in afgezwakte vorm onze omgeving, ze lopen in feite stuk tegen het Europese hoog. In de nacht naar vrijdag passeert er nog een frontaal systeem en onderbreekt tijdelijk de hoogterug boven Centraal-Europa. Met een zuidwestelijke stroming wordt steeds zachtere lucht aangevoerd. Na het volgende weekeinde wordt de hoogterug naar het oosten weggedrukt door een sterkt in kracht toenemende zonale stroming op de Oceaan onder regie van een omvangrijk lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen.

Vooruitzichten

Veel bewolking en af en toe regen. De temperaturen lopen aan het einde van de week zowel overdag als ’s nachts op naar waarden ruim boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 20 december tot en met zondag 27 december Grote kans op een wisselvallig en zacht weertype met van tijd tot tijd veel wind.

De overgrote meerderheid van de EPS-leden komen later in de week en in het komende weekeinde met uitzonderlijk hoge temperaturen voor medio december, zowel overdag als ’s nachts. Daarbij ligt de neerslagkans dan rond 60%. Na het volgende weekeinde neemt de neerslagkans nog wat verder toe naar 70-80%, nemen de zeer zachte leden in aantal af en de kansen op zware, mogelijk zeer zware windstoten toe. Aan het einde van de verwachtingsperiode is er 1 lid (nr. 4) dat vlak voor kerst voor echte winterweer gaan met een krachtig hoog boven Scandinavie, voorlopig doen we hier natuurlijk niets mee.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn