Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden eerst motregen, van het noorden uit steeds meer opklaringen.

27 november 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een rugas behorend bij een hoog boven de Noorse Zee ligt om 06 UTC boven België en beweegt verder zuidwaarts. Een zwak koufront boven het uiterste zuiden van ons land verlaat spoedig ons land. Nabij het front is de lucht nog vochtig, maar noord van het front wordt vandaag met een noord- tot noordoostelijke stroming droge polaire lucht aangevoerd. In de middag en avond passeert er nog een zwakke trog van noordoost naar zuidwest het aandachtsgebied. De trog qua neerslag waarschijnlijk niet of nauwelijks actief maar na passage ervan stroomt beduidend koudere en drogere lucht ons land binnen. Morgen verplaatst het centrum van het hoog zich via het midden van de Noordzee naar het noorden van ons land en het noordwesten van Duitsland. De stroming draait via noordoost naar oost en de aangevoerde lucht wordt nog wat kouder.

De huidige slechte condities bij op en net zuid van het koufront worden door de modellen niet goed opgepikt, Hirlam (1/8-plaatjes) lijkt dit nog het beste te doen. Wat verder opvalt is dat HARM38 amper neerslag geeft op het koufront, dit in tegenstelling tot de overige modellen. Actueel zien we echter wel degelijk coalescentieneerslag. Hirlam berekent vanmiddag op de zwakke trog nog wat licht neerslag, kan gezien de geringe verticale opbouw nooit veel voorstellen. De stratus in Zuid-Limburg vanavond en komende nacht zien we in consistent in alle modellen terug.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is aanvankelijk bewolkt met lokaal nog wat lichte motregenen. In het uiterste zuid(oost)en is het nog nevelig met lokaal mist. Van het noorden uit komen geleidelijk steeds meer opklaringen het land binnen waardoor vanmiddag vooral daar de zon geregeld te zien is. Ook elders komt de zon er af en toe door, maar het zuidoosten blijft waarschijnlijk bewolkt. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het zuidoosten tot lokaal 10°C in de kustgebieden. De wind wordt overal noordelijk en boven land zwak tot matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.

Komende avond en nacht klaart het overal breed op en koelt het flink af. Het gaat vrijwel overal licht vriezen met minimumtemperaturen van rond het vriespunt in het noordelijk kustgebied tot plaatselijk -5°C in het oosten en noordoosten van het land. De noordoostelijke wind is zwak, in de kustgebieden matig.

Morgen overdag schijnt de zon uitbundig, maar blijft het wel tamelijk koud met middagtemperaturen van 3°C in het oosten en noordoosten tot 6°C plaatselijk aan zee. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Gedurende de gehele periode zien we in de bovenlucht een geblokkeerd stromingspatroon boven West-Europa. Een langgerekt hogedrukgebied strekt zich dinsdag uit vanaf de Oceaan tot over Midden-Europa waarbij de rug as recht over ons land loopt. De aanwezige lucht is van polaire origine. In de nacht naar woensdag zakt de rugas zuidwaarts en het centrum van het hoog verplaatst zich naar het zuidwesten van de Britse Eilanden. Het hoog houdt een rug richting Frankrijk. Tegelijkertijd ligt er een lagedrukgebied boven Scandinavie die langzaam oostwaarts beweegt. Het bijbehorende polaire front komt op NW-ZO georienteerd over de Noordzee te liggen, mogelijk ook over het noordoosten van ons land. In het volgende weekeinde blijft het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden aanwezig. Aan de noordoostflank van het hoog trekt er in de nacht naar zaterdag nog een randstoring over Denemarken zuidoostwaarts richting Oost-Europa. Na het volgende weekeinde verplaatst het centrum van het hoog zich naar het zuidoosten van Europa, het houdt echter een uitlopen richting de Britse Eilanden.

Vooruitzichten

Eerst zonnig en vrij koud met in de nachten lichte tot matige vorst. Vanaf woensdag meer bewolking, hogere temperaturen en mogelijk af en toe regen.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 04 december tot en met zondag 11 december

Aanvankelijk een vrij grote kans (ca. 60%) op een overwegend droog en vrij koud weertype met lichte vorst in de nacht. Op de langere termijn waarschijnlijk een overgang naar een wisselvalliger en zachter weertype.

Tot en met vrijdag is de spreiding van de EPS-leden erg klein. Wat opvalt zijn de koude nachten naar dinsdag en woensdag, waarbij we op vrij grote schaal te maken krijgen met matige vorst, dinsdag overdag komt de temperatuur maar met moeite enkele graden boven het vriespunt uit. Woensdag overdag zal noord van de rugas een aanlandige wind weer zachtere lucht aanvoeren. Dinsdag is het nog droog en zonnig, vanaf donderdag ligt de neerslagkans rond 30%, in het noordoosten rond 50%. Vanaf het volgende weekeinde wordt de spreiding in het ensemble groter. Het hoog blijft in de meeste leden dominant voor ons weerbeeld, maar de positie van het centrum gaat geleidelijk steeds meer uiteenlopen. Daar er geen instroom is van zachtere lucht vanaf de oceaan koelt het geleidelijk af. De kans op lichte vorst in de nacht weer toeneemt naar ca. 50% na het volgende weekeinde. Ook de maxima zakken in een meerderheid van de EPS-leden naar waarden rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Op de nog langere termijn verdwijnt de dominantie van het hogedrukgebied in het ensemble. Vanaf dan zijn alle stromingspatronen weer mogelijk waarbij we de zachtere leden weer geleidelijk in de meerderheid komen. De neerslagkans stijgt dan weer naar ca. 60%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn