Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden langdurige sneeuwval. noorden helder en zonnig

12 maart 2013 door Jannes Wiersema

In een groot deel van Limburg, Noord-Brabant en het zuiden van Zeeland sneeuwt het langdurig. In totaal kan er tot vanmiddag op veel plaatsen 5-10 cm vallen, in het zuidelijk deel van Limburg 10 tot 15 cm. Ook vormen zich door de vrij krachtige wind sneeuwduinen, in Zeeuws- Vlaanderen leek het vanochtend vroeg wel op een heuse sneeuwstorm. Op de Waddeneilanden vallen er nog sneeuwbuien. Elders in het land is het vrijwel droog met enkele opklaringen. De minimumtemperaturen liggen tussen de -6 in het noordoosten tot -3 in het zuidwesten van het land. De gevoelstemperatuur komt in het noorden op -15 graden. De noordoostelijke wind is matig tot vrij krachtig, 4 tot 5, in het westelijk kustgebied en boven het IJsselmeer overwegend krachtig, 6.

Overdag sneeuwt het nog een tijd in het zuidoosten van het land, in Zuid- Limburg mogelijk tot de avond. In het waddengebied kan nog een enkele sneeuwbui vallen, elders in het land is het droog en schijnt de zon nu en dan. Daar waar de zon doorbreekt komt het kwik waarschijnlijk net boven nul, terwijl het in het bewolkte zuidoosten van het land niet warmer wordt dan -1 graad. De noordoostelijke wind blijft matig tot vrij krachtig, later in de middag en avond gaat de wind van het noorden uit afnemen. Vanavond zal het dan snel afkoelen naar -5 graden.

In de nacht van dinsdag op woensdag klaart het ook in Limburg op, maar van het noorden uit neemt de kans op een sneeuwbui toe. Landinwaarts gaat het op veel plaatsen matig vriezen, boven sneeuw lokaal streng. Op de Wadden ligt de temperatuur echter rond het vriespunt. De wind wordt zwak uit uiteenlopende richtingen. In het noordelijk kustgebied steekt echter een matige noordelijke wind op.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon, maar lokaal komt ook een winterse bui voor. De maxima liggen rond 4 graden. Er staat een overwegend matige noordwestelijke wind.

Donderdag is het vrij rustig weer onder invloed van een rug van hogedruk boven ons land, uitgerold door het Azorenhoog. Zon, wolken en een enkele sneeuwbui wisselen elkaar af bij 3 graden in het westen tot rond 0 in Limburg. De noordenwind is zwak tot matig, kracht 2 tot 4. ’s Nachts lichte en veelal matige vorst: -3/-7 graden, het koudst in het oosten.

Vrijdag draait de wind naar het zuiden tot zuidoosten en neemt toe op de nadering van een frontensysteem welke is gekoppeld aan een lagedrukgebied bij Ierland. Het oosten heeft de meeste zon, het westen krijgt later op de dag enige winterse neerslag. In de nacht rond 0 in het westen tot -5 naar het oosten toe.

Zaterdag staat er nog altijd de koude zuidelijke wind veroorzaakt door een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en een depressie boven de Britse Eilanden. Neerslaggebieden blijven (nog) op afstand en de zon schijnt nu en dan bij 2/3 graden. Zondag trekt het laag, welke is gevuld met koude lucht, de Noordzee op en neemt de kans op neerslag toe. Het wordt met 3/6 graden iets milder.

Een snelle of verdere opwarming lijkt daarna niet waarschijnlijk, evenmin dat de kou in de huidige vorm terugkeert. Wellicht een weertype dat iets te koud is voor de tijd van het jaar met aanhoudend kans op (lichte) nachtvorst. De normale middagtemperatuur voor de tweede decade van maart is 10.5 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn