Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden nog neerslag

04 december 2012 door Jannes Wiersema

Vandaag wordt ons weer bepaald door een lagedrukgebied dat via de Duitse Bocht naar het noorden van Duitsland trekt. De bijbehorende occlusie trok vanmiddag van noord naar zuid over het land en blijft vervolgens over de zuidelijke helft slepen. Achter de occlusie ruimt de stroming naar het noorden en wordt het kouder. Het was vandaag een guur weerbeeld met buien, die vanuit het noorden ook nog vergezeld kunnen gaan van hagel en een onweersklap. Rond 17 uur lag er een band met buiige neerslag in het zuiden van het land. Dat leverde in Breda maar liefst 11 mm aan neerslag op, Hellevoetsluis noteerde ruim 7 mm op. De middagtemperatuur lag bij 6 à 7°C. Er waaide een matige tot vrij krachtige en langs de kust krachtige tot harde westenwind, dat gaf het gure karakter aan het weerbeeld. Later vanmiddag ruimt de wind naar noordwest tot noord.

Komende nacht klaart het in het noordoosten vooral na middernacht flink op. Eerst is er nog een (winterse) bui mogelijk. In het zuiden blijft geregeld neerslag vallen, eerst vooral regen, steeds vaker ook natte sneeuw. In het noordoosten gaat het 2 graden vriezen, elders schommelt het kwik rond het vriespunt.

Vrijdag mogelijk sneeuw

Sinterklaasochtend is het in het noorden en midden op een enkel lokaal buitje na droog met nu en dan zon. Het zuiden heeft te maken met enkele natte sneeuwbuien en daar kan het best eens wat wit worden. In de middag krijgen we vanuit het noordwesten enkele buien met een winters karakter. Het wordt 2 graden in het (noord) oosten tot 4 in het westen. In de nacht rond nul en vooral in het kustgebied een winterse bui. De wind is zwak tot matig, kracht 2 tot 3 uit het westen tot zuidwesten. In de middag in het westen 4/5 Bft. ’s Nachts langs de kust en Wadden een harde noorden- tot noordwestenwind, kracht 7.

Donderdag begint op de meeste plaatsen droog al kan er in de kustgebieden al een (winters) buitje voorkomen. De zon schijnt nog even. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en in de middag maakt vooral het westen kans op wat regen of natte sneeuw. Het is koud met 1 graad in het (noord) oosten tot 3 in het westen. De toenemende kans op neerslag hangt samen met het naderbij komen van een depressie die donderdag op de Noordzee ligt. Er komen steeds meer aanwijzingen dat dit laag vrijdag recht over of westelijk van ons land gaat trekken. En dat blijft niet zonder gevolgen…

In de nacht naar vrijdag zal de wind in dit scenario draaien naar het zuiden en flink gaan toenemen. Bovendien neemt de kans op neerslag steeds verder toe en dat zal in veel gebieden, helemaal in het noorden en midden van het land als sneeuw vallen bij kwikstanden rond het vriespunt. Vrijdag overdag valt er eveneens bij perioden neerslag, waarbij de kans op sneeuw vooral voor het noorden en midden van het land aanwezig is en het kwik daar mogelijk de hele dag rond nul blijft hangen. Het zuiden is gevoeliger voor een zuidwestenwind met daardoor hogere temperaturen en regen. Mocht de storing noordelijker trekken, niet het meest waarschijnlijke, maar ook geen ondenkbare oplossing dat zullen de temperaturen in het hele land hoger uitpakken met af en toe regen/natte sneeuw. Een winterse surprise hangt evenwel op de loer. In de nacht klaart het op en gaat het vriezen: -2/-4 graden. Een vervelend scenario voor de buitensporten die zaterdag wellicht met afgelastingen te maken zullen krijgen.

Zaterdag is het vrij rustig met nu en dan zon en een winterse bui bij 2 graden. Koud en een beetje winters. In de nacht kan het landinwaarts nog altijd enkele graden vriezen waarbij matige vorst in het oosten tot de mogelijkheden behoort. Zondag passeert een storing met wolken en wat regen. De temperatuur loopt iets op. Volgens de lange termijn rekenbreinen worden na het wegtrekken van deze storing de winterse registers rond dinsdag opengetrokken en wordt er kou op transport gezet vanuit Scandinavië richting de lage landen. Een hogedrukgebied dat aldaar tot ontwikkeling komt zou het kunststukje moeten ‘flikken’. Deze dagen staan dan ook in het teken van spanning, onzekerheid maar vooral ook…hoop!

CURAÇAO BIBBERT: 20,6°
Het tropische eiland Curaçao heeft afgelopen weekend de koudste nacht sinds mensenheugenis beleefd. Op luchthaven Hato daalde het kwik in de vroege ochtend tot 20,6 graden Celsius. Boven nul.

Het vorige bibberrecord op het Antilliaanse eiland lag op 21,1 graad. Lager dan 20,6 graden heeft de meteorologische dienst nog nooit gemeten. Het wegvallen van de passaatwind, die normaal altijd over het eiland blaast, zou de oorzaak zijn, zegt de lokale meteoroloog Andy Luciano.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn