Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

In het zuiden zon, elders wolkenvelden,met een vlokje sneeuw

13 januari 2013 door Jannes Wiersema

Zaterdagochtend vroeg vroor het alleen in het westen niet. Elders vroor het over het algemeen meest licht, maar Maastricht registreerde met -5,1º net matige vorst. Verder waren er brede opklaringen in Brabant, Zeeland en Limburg en niet in de laatste plaats ook in Groningen. Elders was er geleidelijk oplossende bewolking (samenhangend met een hoogtetrog) waaruit het met name in het zuiden van Friesland, de Noordoostpolder en in Overijssel en Drenthe nog behoorlijk heeft gesneeuwd. Daardoor werd de wedstrijd van Genemuiden tegen  Capelle afgelast. In de loop van de middag nam de bewolking in het zuiden toe op de nadering van een storing vanuit het zuidwesten van Engeland, op weg naar het zuidwesten.

Matige vorst vanochtend in het oosten van het land. Tot vanochtend 8 uur bedroeg de minimumtemperatuur op Deelen bij Arnhem -5,7, op de luchthaven Groningen (Eelde) en Nieuw Beerta -5,6º. Ondertussen bereikten wolkenvelden, samenhangend met een ingedraaid front van een (hoogte)laag boven Polen, het noordoosten van het land. De bewolking breidt zich uit en lokaal kan er wat lichte motsneeuw vallen. In het zuiden blijft het echter zonnig winterweer vandaag.

In het uiterste zuiden is er eerst nog bewolking, deze lost op. Ook in het noordoosten zijn er wolkenvelden. Die breiden zich verder zuidwestwaarts uit. Uit deze bewolking kan plaatselijk lichte motsneeuw vallen. Elders schijnt de zon volop. In het waddengebied neemt de kans op een sneeuwbui later op de dag toe. De maximumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Er staat een matige noordoostenwind.

Vannacht zijn er wolkenvelden, die worden afgewisseld door opklaringen. In opklaringen kan een mistbank ontstaan. Hier en daar is lichte (mot)sneeuw mogelijk en in het waddengebied een sneeuwbui. Het gaat, afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, 2 tot 10 graden vriezen. De wind neemt landinwaarts sterk af, maar tegen de ochtend steekt aan de kust een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind op.

Maandag overdag is er af en toe zon, maar komen er ook wolkenvelden voor. In het noordwestelijk kustgebied is er kans op een sneeuwbui. Later op de dag neemt van het westen uit de bewolking toe. In de loop van de avond gaat het in het zuidwesten en westen sneeuwen. De maximumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen 1 of 2 graden onder het vriespunt. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen, aan de kust later (vrij) krachtig.
De sneeuw wordt veroorzaakt door een depressie, die via de Britse Eilanden naar het zuidoosten afzakt en richting Frankrijk koerst. Naar verwachting zal de meeste sneeuw in het westen en zuidwesten vallen, hoeveel hangt af van de uiteindelijke koers.

Na dinsdag komen we onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavie  en lagedruk boven de Middellandse Zee. Het gevolg is een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. In eerste instantie blijft het in die lucht overdag licht vriezen, maar later in de week kan de stroming wat gaan krimpen met als gevolg dat de kustgebieden enige verzachting oplopen, zeker is dat echter allerminst. Gelet op het springerige gedrag van de atmosfeermodellen zijn verrassingen aan de orde van de dag. Het Engelse UKMO geeft voor de winterliefhebbers de mooiste kaarten. Op 144 uur, komende zaterdag, zien we een hogedrukgebied, dat zich vanuit de Poolstreken naar het zuiden uitbreidt richting Britse Eilanden. In dat geval gaat de toegangspoort voor zachte lucht op slot. We wachten af, in ieder geval lijkt het voor de schaatsers gunstige ontwikkelingen te geven, alleen de sneeuw van dinsdag kanlokaal roet in het eten gooien.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn