Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Koel en buiig.

28 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied voor de Deense kust trekt langzaam oostwaarts. Een tweede grondlaagje bevindt zich momenteel boven Humber en vult snel op. Rond deze systemen wordt vochtige polaire lucht aangevoerd. De koudste bovenlucht met T500 van bijna -20 graden blijft voortdurend aanwezig boven de Noordzee en het noorden van ons land. Rondom het laag zijn diverse occlusierestanten aanwezig die af en toe over ons land trekken. In het bovenluchtpatroon is vanmiddag/vanavond een zwakke rug van hoge druk zichtbaar waardoor de onstabiliteitsdiepte tijdelijk afneemt. Een hoogtelaag dat vandaag 00 UTC nog ten noordwesten van Ierland ligt, trekt oostzuidoostwaarts en komt woensdagmiddag ten noorden van ons land boven de Noordzee terecht. De bijbehorende hoogtetrog (met T500 =-26gr C) passeert woensdagochtend ons land. Later in de middag en in de avond neemt de onstabiliteitsdiepte dan ook weer af.

Het is tamelijk bewolkt en er komen talrijke buien voor. Doordat de buien vaak in straten zijn gerangschikt kan er lokaal veel regen vallen en verschilt het weer sterk over korte afstand. In het zuidoosten zijn de buien minder talrijk en actief. Vanmiddag neemt de buiigheid van het zuidwesten uit af en breekt de zon in de zuidelijke helft soms door. Het wordt maximaal ongeveer 18 graden. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer overwegend krachtig en in het zuidwestelijk kustgebied soms hard.

Ook overdag buien, in de loop van de middag van het zuidwesten uit minder buien. Buien zijn vaak gerangschikt in straten, cumulatief voor de komende 24 uur kan er daardoor met name in het noorden weer 20-40 mm bij vallen op enkele plaatsen. Het zuidoosten heeft duidelijk de minste neerslag onder de rechteruitgang van een jet. Op nadering van het hoogtelaag met hoogtetrog neemt de activiteit weer toe. Onweerskansen zijn tot woensdag niet groot meer.

In de nacht naar woensdag zijn er enkele opklaringen en maken met name de kustgebieden en het noorden van het land nog kans op een bui. De minimumtemperatuur ligt tussen de 15 graden vlak aan zee en 10 graden lokaal in het binnenland. De zuidwestenwind is meest matig, aan de kust staat een vrij krachtige westelijke wind.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en leeft de buienactiviteit snel op. Bij de buien is er een kans op onweer en windstoten. Later in de middag en in de avond neemt de buienactiviteit af. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17 graden. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer een (vrij) krachtige westelijke wind. In het noordelijk kustgebied neemt de wind mogelijk toe naar hard.

Tot en met donderdag bepaalt een laag met diverse kernen boven de Noordzee het weer in ons aandachtsgebied. Op vrijdag en zaterdag krijgt hoge druk van het westen uit meer en meer invloed en trekt het laag oostwaarts weg. Vanaf zondag zien we de vorming van een vrij sterke rug in de bovenlucht boven Oost-Europa. Dan zien we op de Oceaan een lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met een grootschalige hoogtetrog ten westen van Europa. Aan de grond ontwikkelt zich vanaf zondag een hogedrukgebied boven Oost-Europa, met een zuidoostelijke stroming stroomt dan warme lucht naar onze omgeving gestuurd. Maandag op dinsdag lijkt dan een (zwakke) vore te passeren, waarna zich opnieuw een hoog boven onze omgeving ontwikkelt

Vooruitzichten

Donderdag nog kans op een bui, vanaf vrijdag overwegend droog en perioden met zon. Met een middagtemperatuur van ca. 18 graden is het aanvankelijk koel, maar vanaf vrijdag wordt het warmer.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 04 augustus tot en met dinsdag 11 augustus

Vrij grote kans (ca. 70%) op een overwegend rustig en droog weertype met temperaturen rond of boven normaal. Daarnaast is er nog een kleine kans (ca. 30%) op wisselvalliger weer met temperaturen iets beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn