Een hoogtelaag boven Denemarken blijft gedurende de verwachtingsperiode min of meer stationair. Aan de noordflank van het hoogtelaag beweegt een lagedrukgebied langs de Deense kust zuidwaarts en wordt morgen boven de Duitse Bocht stationair. Een volgend frontaal systeem nadert vrijdagavond van het westen uit ons land en bereikt de westkust in de nacht naar zaterdag.
Vandaag is er in het algemeen veel bewolking, al is vanochtend de zon nog af en toe te zien. Verder komt er af en toe een bui voor. In het noordoosten van het land gaat het later vanmiddag en vanavond langduriger regenen. Met een matige, langs de kust vrij krachtige, westen- tot noordwestenwind wordt het op veel plaatsen niet warmer dan 14 graden.
Vandaag enkele geïsoleerde buien, worden wel minder actief dan afgelopen nacht. Vanaf vanmiddag vooral in het noordoosten perioden met (voornamelijk lichte) regen, houdt tot en met morgen aan. De neerslag lijkt nu wat noordoostelijker te blijven dan in de voorgaande runs.
Komende nacht is er nog steeds veel bewolking en vooral in het noordoosten zijn er perioden met regen. Elders is er af en toe een bui mogelijk. Het koelt af naar een graad of 10. De westenwind is zwak tot matig.
Ook morgen is er weinig ruimte voor de zon en zijn er enkele buien, in het zuidwesten van het land blijft het grotendeels droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden van het land. De wind is westelijk, meest matig, aan de kust vrij krachtig. (bron:KNMI)
Zaterdag passeert er een occluderend frontaal systeem van noordwest naar zuidoost ons land. Vanaf zondag breidt een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied zich uit richting het midden van Europa. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat frontale uitlopers van lagedrukgebieden in de omgeving van IJsland onze omgeving nog slechts kunnen schampen. Met een west tot zuidwestelijke stroming wordt de aangevoerde lucht geleidelijk warmer. Aan het einde van volgende week en het daaropvolgende weekeinde zien we een hoogterug vanuit Zuidwest-Europa, over Frankrijk richting het zuiden van Scandinavië. Aan de grond zien we dan een kern van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en de Noordzee. Afhankelijk van de exacte positie van het hoog en de eventuele uitloper over de Noordzee zal de zwakke stroming zich bevinden tussen noord en noordoost. De neerslagkansen zijn dan sowieso laag, maar de temperatuur wordt op deze termijn onzeker.
Zaterdag nog regenachtig en koel, vanaf zondag droger en geleidelijk oplopende temperaturen.
Grote kans (ca. 80%) op een droog weertype met geregeld zon en temperaturen van rond of iets boven het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 20%) op een wisselvalliger weertype met af en toe een bui en temperaturen iets onder het langjarig gemiddelde.