Thursday 12 September
Weerman Jannes Wiersema

Koel en wisselvallig.

28 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een hoogtelaag boven Denemarken blijft tot in de middag vrijwel stationair. Daarna vult het langzaam op en wordt geleidelijk een hoogtetrog waarvan de as geleidelijk naar Zuid-Zweden verplaatst. Ons land krijgt hierdoor met een meer zonale stroming te maken. Ook aan de grond bevindt zich een opvullend laag in de Duitse Bocht. Rond dit laag bevindt zich een occlusie die tot in de middag in het noordoosten van Nederland voor neerslag zorgt. Een NNO-ZZW georiƫnteerde trog boven het midden van het land trekt oostwaarts en verlaat begin van de middag het oosten. Daarna volgt een zwakke trekrug en een drogere periode. In de loop van de vrijdagavond nadert van het westen uit een occluderend frontensysteem, waarvan het warmtefront in de nacht ons land passeert. Dan stroomt duidelijk vochtigere lucht binnen. Zaterdag in de loop van de ochtend komen we ten westen van het frontensysteem in een noordwestelijke stroming terecht. In de middag en avond bouwt zich boven ons land een rug op.

Vanochtend is het met uitzondering van het uiterste zuidwesten eerst regenachtig. In de loop van de ochtend en vanmiddag wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog. Ruimte voor de zon is er echter niet of nauwelijks. Vanavond bereikt een volgend regengebied het westen van het land en dit gebied breidt zich langzaam oostwaarts uit. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden tot 16 Ć  17 graden in het zuiden van het land. De wind is westelijk, meest matig, aan de noordkust soms vrij krachtig. Vanavond draait de wind naar zuidelijke richtingen.

NEERSLAG:

Vanochtend op veel plaatsen regenachtig door de occlusie en de neerslag op de trog. In de loop van de ochtend verplaatst het zwaartepunt zich naar het oosten van het land en van het westen uit wordt het langzaam droger. ’s Middags geeft met name Harmonie nog signaal voor een enkele bui, van het westen uit in de loop van de middag verdwijnend door passage van een zwakke trekrug. Het warmtefront van het frontensysteem geeft duidelijk de meeste neerslag, enkele mm. Koufront is niet al te actief. na KF geen significante neerslag meer.

In de nacht van vrijdag naar zaterdag is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. Het koelt af naar een graad of 11. De wind draait naar westelijke richtingen en is matig tot vrij krachtig.

Zaterdag overdag trekt de regen naar het oosten weg en ’s middags komen er enkele opklaringen vanuit het noordwesten. Met een matige tot vrij krachtige, naar noordwest draaiende wind wordt het 16 tot 19 graden. (bron:KNMI)

Vanaf zondag breidt een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied zich uit richting het midden van Europa. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat frontale uitlopers van lagedrukgebieden in de omgeving van IJsland onze omgeving nog slechts kunnen schampen of in afgezwakte vorm passeren. Met een west tot zuidwestelijke stroming wordt de aangevoerde lucht geleidelijk iets warmer. In de loop van dinsdag en woensdag passeert van het westen uit een storing en neemt de neerslagkans tijdelijk weer toe. Daarna in een overwegend westelijke stroming weer zwakke hogedruk-invloed. Tegen of in het volgende weekeinde zien we de invloed van een laag bij IJsland toenemen. In de operationele uitvoer krijgt dit laag boven de Noordzee interactie met een retrograad laag vanuit centraal Europa. Deze ontwikkeling was in de vorige runs niet te zien en is nog uiterst onzeker.

Vooruitzichten

Af en toe zon, maar vooral op dinsdag en woensdag ook kans op regen of een enkele bui.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (70-80%) op een overwegend droog weertype met geregeld zon en temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een kleine kans (20-30%) op een wisselvalliger weertype met af en toe een bui en temperaturen enkele graden onder het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn