Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Koel weekeinde met van tijd tot tijd (buiige) regen

05 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag boven Denemarken trekt oostwaarts en wordt opgenomen in een groot laag boven Scandinavie. Rondom dit laag staat een west- tot noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een rond het laag gedraaide occlusie ligt boven het oosten van het land en verlaat spoedig het land. Met het wegtrekken van het laag draait de stroming naar noordwest en bereikt vanochtend een occluderend frontensysteem het noordwesten. Er lijkt dan nog een smalle warme sector aanwezig te zijn met Td oplopend naar 12-13 graden. Het frontaal systeem trekt zuidoostwaarts en verlaat tegen de avond Limburg. Het wordt kort gevolgd door een zwakke trog. Zondag blijft de noordwestelijke stroming gehandhaafd en later op de dag lijkt een frontale afloper vanaf de Noordzee over het land te trekken.

Het is wisselend bewolkt met enkele buien. Vanmiddag neemt de buienactiviteit van het noordwesten uit geleidelijk af. Het zal echter niet geheel droog worden. De middagtemperatuur ligt rond 16 graden. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, 5 a 6 Bft, in de loop van de dag wordt de wind af en toe hard, 7 Bft.

Neerslag:

Op de wegtrekkende occlusie buiige regen. Koufront-occlusie geeft vandaag overdag een volgende zone met buiige regen. Daarachter nog slechts een enkele lichte bui. Zondag af en toe regen of een regenbui, vooral later op de dag mede door inzaaiing ten gevolge van de frontale afloper.

Zondag is er veel bewolking met in de nacht en ochtend een enkele lichte bui. Later op de dag gaat het van het noordwesten uit op steeds meer plaatsen regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het zuidoosten tot 13 graden langs de kust, overdag komt de temperatuur met moeite boven de 15 graden uit. Boven land staat een matige west- tot noordwestenwind, langs de kust en op het IJsselmeer staat er in de nacht en ochtend een krachtige tot harde noordwestenwind. In de middag neemt de wind vooral aan zee in kracht af.

Vooruitzichten

Maandag nog koel met veel bewolking en plaatselijk een bui. Daarna droog, meer zon en langzaam oplopende middagtemperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 12 september tot en met zaterdag 19 september Waarschijnlijk overgang naar een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen meestal op of iets boven het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn