Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Koel weer met vandaag veel regen.

23 mei 2016 door Jannes Wiersema

40Aan de oostflank van een hoogtetrog boven de Britse Eilanden en het westen van Frankrijk wordt boven onze omgeving op enige hoogte met een zuidelijke stroming aan de oostzijde van het polaire front vochtige en vrij warme lucht (Warm Conveyor Belt) aangevoerd. Doordat er zich boven Frankrijk uit de trog een hoogtelaag afsnoert dat zuidoostwaarts beweegt blijft de frontale zone op enige hoogte tot dinsdag boven ons land aanwezig. In de frontale zone heeft zich boven het midden van Frankrijk onder de rechteringang van een jetstreak een apart lagedrukgebiedje ontwikkeld dat vannacht boven het zuidoosten van ons land is aangekomen. Het laag trekt maar langzaam oostwaarts en vult op en gaat dan op in een laag boven het oosten van Duitsland. Met de lagedrukgebieden ten oosten van ons land krijgen we in de grenslaag te maken met een noordwestelijke stroming met aanvoer van koele maritieme lucht.

De modellen zijn in grote lijnen consistent v.w.b. de ontwikkeling van het laag dat noordoostwaarts trekt. In detail verschillen de modellen wel wat betreft de diepte, de exacte positie en de treksnelheid van het laag. Alle modellen geven hierbij langdurig en veel neerslag te zien, echter de positie van de maximale neerslag verschilt van run tot run en van model tot model. Het waarschuwingscriterium wordt echter nu niet meer door de modellen overschreden. Hirlam heeft nu 2 gebieden met de meeste neerslag (24 uurssom van meer dan 40 mm): boven Zuid-Holland en boven Gelderland, Harmonie heeft nu een gebied met >40 mm boven Noord-Brabant en Gelderland. EC berekent minder neerslag en komt niet aan waarschuwingscriteria. De uitstaande neerslagwaarschuwing (in 24 uur tijd meer dan 50 mm regen) wordt evenwel toch gehandhaafd in afwachting op de volgende modellen en kijkende naar de actualiteit. Een ander aandachtspunt is de vele St die nu alle modellen van de noordelijke Noordzee zuidwaarts laten bewegen. Ziet er wel fors uit allemaal, maar gezien de actualiteit zeker niet onmogelijk. Ook voor de oostelijke helft van de Noordzee lijkt me de kans op St wel aanwezig omdat daar de lucht rond de frontale zones nog lange tijd vochtiger blijft.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Het is bewolkt en regent het van tijd tot tijd flink door. Op sommige plaatsen is vannacht 20-30 mm gevallen. Vandaag blijft het bewolkt en in een groot deel van het land regent het geruime tijd. Er kan dan nog eens hier en daar 10-20 mm bijkomen waardoor de kans groot is dat er gebieden zijn die meer dan 50 mm regen in 24 uur te verwerken krijgen. De kans daarop is het grootst in het zuiden en midden van het land. Later op de dag wordt het geleidelijk op steeds meer plaatsen droog. De temperatuur ligt vanmiddag rond 14 graden en de noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig.

Komende nacht is het nog steeds overwegend bewolkt en blijft het op veel plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 9 graden. De noordwestelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig.

Dinsdag overdag blijft het tamelijk bewolkt. Het blijft op veel plaatsen droog en op een enkele plaats kan de zon even doorbreken. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden en de noordwestelijke wind is zwak tot matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Een uitzakkende hoogtetrog net west van ons land zien we in de komende dagen verder uitzakken naar het Middellands zeegebied en de oriëntatie van de trog as wordt noordwest-zuidoost. Deze uitzakkende trog wordt onderdeel van een omegablokkade met een hoogterug boven Ierland richting IJsland. Aan de westzijde van dit hoog zien we dat de westelijke hoogtetrog gin de loop van de week onder het hoog trekt waardoor de blokkade meer een diffluent karakter krijgt. Dit is komend weekeinde de opmaat voor een hernieuwde activering van lagedrukinvloed boven onze omgeving met tamelijk grote kans op aanzienlijke hoeveelheid neerslag.

Vooruitzichten

Af en toe zon en richting het weekeinde tamelijk grote kans op neerslag. Middagtemperatuur oplopend naar ongeveer 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 30 mei tot en met maandag 06 juni

Kans van ongeveer 40 % op aanhoudend wisselvallig weer en circa 60 % kans op overgang naar een droog weertype met middagtemperaturen rond de lange termijn gemiddelden.

De afzonderlijke clusters vertonen slechts weinig afwijkingen t.o.v elkaar. Dit resulteert in pluimen, die een niet erg grote spreidingen vertonen en ze lijken min of meer richting klimatologie te gaan.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn