Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Koud en een schrale oostenwind

25 maart 2013 door Jannes Wiersema

De boven Noord- Frankrijk gelegen, nagenoeg stationaire frontale aanhang van een depressie zuidwest van Ierland, heeft tijdens de nacht van zaterdag op zondag verrassend veel sneeuw veroorzaakt in het zuidwesten van het land. Vanuit Middelburg werd gewag gemaakt van een ware nachtelijke sneeuwjacht. Daarbij liep het zicht terug tot circa 300 meter. Vanwege de wind was het niet eenvoudig om de hoogte van het sneeuwdek te bepalen maar waarschijnlijk is er tussen 5 en 10 centimeter gevallen. Verder daalde de temperatuur van -1 aan het begin van de nacht naar -4 vanochtend vroeg. Elders in het land een droge en vooral koude nacht met minima tot -6,0º in Nieuw Beerta en op Twenthe.

In het noorden komen opklaringen voor. In het zuiden is meer bewolking aanwezig, maar het blijft droog. De minima komen uit tussen -2 graden aan zee tot -5 in het noordoosten en oosten. De schrale oostenwind is (vrij) krachtig, 5 à 6 Bft, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

Overdag laat de zon zich geregeld zien en wordt vooral in het zuiden van het land af en toe afgeschermd door enkele wolkenvelden. De maxima komen uit op zo’n 3 tot 4 graden boven nul. De oostenwind is vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard.

In de nacht naar dinsdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. De minima lopen uiteen van
-2 aan zee tot -5 in het noordoosten. De oostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

Dinsdag overdag verandert er weinig. Opnieuw zijn er zonnige perioden met een middagtemperatuur van een graad of 4. Wel neemt de oostenwind iets in kracht af. Boven land wordt deze matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het waddengebied krachtig.

De oosten- tot noordoostenwinden blijven nog de hele week waaien. Hoewel het hogedrukgebied ter hoogte van Groenland en IJsland veel van zijn glans verliest, weet een uitloper zich over Zuid-Scandinavië en het Noordzeegebied staande te houden. Ondertussen blijft de westcirculatie op zuidelijke breedten actief waardoor zachte Atlantische luchtmassa’s geen kans krijgen om zich naar het Noordzeegebied uit te breiden.

het weer

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn