Sunday 8 September
Weerman Jannes Wiersema

Koud met buien, soms met hagel of natte sneeuw

25 april 2016 door Jannes Wiersema

35Een Rossbygolf met een grote amplitude heeft een rug boven de Atlantische Oceaan en een trog boven Scandinavie. Hier tussenin wordt maritiem arctische luchtmassa naar West-Europa getransporteerd. In de hoogtetrog is een aparte kern aanwezig boven de Noorse Zee. Deze kern trekt zuidwaarts en ligt vanavond ten noorden van ons land. Het laag heeft daarna nog een geringe oostelijke verplaatsing naar Noord-Duitsland, waar het waarschijnlijk tot minimaal woensdagmiddag voor anker gaat. Aan de grond zijn twee frontale golven ingevangen, die vanochtend en vanmiddag van het noordwesten uit over het land zwaaien. Door de hogere dauwpunten aan het oppervlak die dit met zich meebrengt is er sprake van “Conditional Instability of the Second Kind”, waarbij enerzijds de dichtheid van een luchtpakketje aan het oppervlak kleiner wordt en anderzijds latente warmte vrijkomt bij het condenseren ervan als het luchtpakketje opstijgt. Hierdoor vindt een zichzelf versterkend proces plaats. Vanaf het einde van vanavond zwaait een trog van noordwest naar zuidoost over het land. Dinsdag ligt T500 in het gehele aandachtsgebied tussen -34 C en -37 C.

Alhoewel het hierboven geschetste scenario door alle modellen onderschreven wordt, stijgt de onzekerheid naarmate we verder in de tijd kijken. Dat is volkomen normaal in de luchtsoort waarin we ons bevinden en de processen die daarin (gaan) optreden. We blijven zien dat Hirlam voor +24 tot einde run op de mesoschaal veel meer ontwikkeling berekent dan EC/Harmonie. In de 00Z-run zijn de verschillen nog beduidend groter geworden. Hirlam berekent weer een aparte kern, maar laat het geheel tenminste nog doorlopen naar het oosten. EC/Harmonie laten het grondlaag boven het noorden van het land rondtollen.

Er is veel bewolking en in de ochtend regent het vooral in het noorden van tijd tot tijd. Mogelijk dat in het noordoosten ook natte sneeuw valt. Elders kan nog een enkele lichte bui voorkomen. Vanmiddag regent het vrijwel overal en neemt kans op hagel en onweer van het westen uit toe. Vanmiddag komen er in het westen tussen de buien door ook opklaringen voor. Vanavond neemt de kans op natte sneeuw opnieuw toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het noorden tot 10 graden in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust (vrij) krachtig. In de loop van de middag draait deze van het westen uit naar het noordwesten.

Neerslag:

Op het frontale systeem regen/buiige regen, aan de voorzijde wellicht landinwaarts wellicht natte sneeuw. Zowel Hirlam als Harmonie geven hiervoor een indicatie. Aan de achterkant en toenemend buiig, dan weer toenemende kansen op korrelhagel en onweer. Effectieve windschering neemt toe en daarmee ook de kans op multicells. Zowel op de occlusie als bij de geclusterde buien geeft Harmonie een onweerssignaal. Geleidelijk aan wordt de lucht weer kouder en neemt de kans op natte sneeuw ook weer toe. NESO komt in de avond en nacht naar dinsdag met een signaal, met name voor het noordoosten van het land, waar de neerslag langere tijd kan vallen, indraaiend bij het laag wat hier ligt. Aan de zuidflank van het laag valt langdurig neerslag, waardoor daar tot dinsdagavond lokaal meer 20-30 mm kan vallen. Die hoeveelheden zijn in de laatste runs overigens minder.

In de nacht naar dinsdag vallen er buien, met daarbij hagel en natte sneeuw. De temperatuur daalt opnieuw naar waarden tussen rond 0 in het oosten van het land en een graad of 5 aan de kust. De wind is westelijk en matig, in het westelijk kustgebied krachtig tot hard, mogelijk stormachtig. Hierbij kunnen vlak aan zee zware windstoten voor komen. Later in de nacht draait de wind naar het noorden en neemt dan aan de westkust wat in kracht af. In het noordelijk kustgebied is de wind matig, maar neemt in de loop van de nacht toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Dinsdag vallen er talrijke buien, hagel, onweer en natte sneeuw blijven mogelijk. Vooral in het noorden kan er lokaal 20-30 mm vallen. De temperatuur is met ongeveer 8 graden nog steeds veel te laag voor de tijd van het jaar. De wind komt uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig.

Vrijwel de gehele operationele run bepaalt een hoogtelaag ons weerbeeld. Doordat het hoogtelaag aan het einde van de week ten westen van ons komt te liggen bereikt de maritiem arctische lucht ons niet meer, maar wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Pas helemaal aan het einde trekt dit laag oostwaarts weg en brengt een hoogterug enige rust.

Vooruitzichten

Geregeld regen en buien, de eerste dagen soms met een winters karakter. Langzaam oplopende maxima, maar het blijft te koud voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 02 mei tot en met maandag 09 mei

Geleidelijk iets lagere neerslagkansen, maar aanhoudend wisselvallig. Maxima worden iets hoger, maar blijven waarschijnlijk lager dan het langjarig gemiddelde.

Het rustige weer aan het einde van de operationele run wordt niet ondersteund door een meerderheid van de leden. Weliswaar zien we meer geblokkeerde oplossingen verschijnen in de EC-clusterscenario’s, vaak liggen deze westelijker waardoor de invloed van het hoogtelaag blijft. Dat komt ook duidelijk naar voren in de neerslagkansen, die hoog blijven. Ook op de termijn na +240 is er niet of nauwelijks sprake van een stabiel weertype. De controlrun springt er wel tussenuit: tussen een hoog boven Scandinavie/Baltische staten en lagedruk ten westen van ons land stuwt een zuid- tot zuidoostelijke stroming beduidend warmere lucht onze kant op. Deze oplossing zit helemaal bovenin het ensemble.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn