Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Koud met buien, soms met onweer, hagel of natte sneeuw.

26 april 2016 door Jannes Wiersema

37Een laag boven de Duitse Bocht heeft een secundaire kern (993 hPa) boven de Wadden en koerst langzaam naar Noord-Duitsland, waar het woensdagavond nog steeds ligt. Rondom dit laag is een occlusie gedraaid waar ons land voortdurend mee te maken krijgt. De aangevoerde lucht is van maritiem arctische oorsprong. Op 500 hPa daalt vandaag de temperatuur naar waardes rond of iets onder -35 C.

Hirlam heeft actueel het laag en de secundaire kern aardig te pakken. Toch is het maar de vraag of de voor Hirlam kenmerkende ontwikkeling van secundaire laagjes en scherpe kortgolvige troggen in dit type luchtsoort op die manier gaan optreden. Dat maakt vooral de windverwachting lastig. Harmonie berekent nog steeds erg veel stratus. Het zit er wel, maar minder uitgebreid en niet beneden 100 voet.

Neerslag:

Buien. Lokaal met onweer, hagel, natte sneeuw. Schering is bij de zuiver onstabiele verticale profielen gering terwijl CAPE-waardes woensdagmiddag lokaal een maximum bereiken van net boven 700 J/kg. Geen of matige organisatie. Op veel plaatsen valt er t/m woensdagavond meer dan 10 mm, lokaal meer dan 20 mm. Hoge onweerskansen in INDECS.

Vandaag vallen er talrijke buien, mogelijk met hagel, natte sneeuw en onweer. Lokaal kunnen felle hagelbuien voor kortdurende gladheid zorgen. De temperatuur is met ongeveer 8 graden nog steeds veel te laag voor de tijd van het jaar. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee westelijk en krachtig, aan de zuidwestkust eerst nog stormachtig. Aan de westkust is er bij buien aanvankelijk kans op zware windstoten van ongeveer 90 km/uur.

In de nacht naar woensdag is het wisselend bewolkt en vallen er nog steeds enkele buien, mogelijk met onweer en hagel, verder landinwaarts met natte sneeuw. In het noord- en zuidoosten daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt, elders wordt het 3 tot 5 graden. De westen- tot noordwestenwind is matig, aan zee matig tot vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard. In het noordoosten is de wind zwak en variabel.

Op Koningsdag is er opnieuw veel bewolking en vallen er frequent buien, ook daarbij is weer onweer en hagel mogelijk. Vanaf het einde van de middag wordt het van het noordwesten uit langzaam droger. De maxima liggen rond 9 graden. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig.

Vrijwel de gehele operationele run bepaalt een hoogtelaag ons weerbeeld. Doordat het hoogtelaag aan het einde van de week ten westen van ons komt te liggen bereikt de maritiem arctische lucht ons niet meer, maar wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Na komend weekeinde trekt het laag naar de Middellandse Zee en komt er tijdelijk een zonale stroming op gang. De jet ligt dan wel boven ons land. Deze zonale stroming begint al snel te golven en een hoogterug komt dan naderbij.

Vooruitzichten

Geregeld regen en buien. Langzaam oplopende maxima, maar het blijft te koud voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 03 mei tot en met dinsdag 10 mei

Geleidelijk iets lagere neerslagkansen, maar aanhoudend wisselvallig. Maxima worden iets hoger, maar blijven waarschijnlijk lager dan het langjarig gemiddelde.

Alhoewel het ensemble geleidelijk minder koud wordt en de neerslagkansen kleiner, blijft het hoogtelaag in een groot deel van het ensemble hardnekkig aanwezig. Dat zien we ook terug in de nieuwste maandverwachting van ECMWF. Tot en met begin mei is de temperatuurafwijking fors negatief en de verwachte afwijking in de neerslaghoeveelheid juist fors positief. Ook in de week daarna is de kans op koel weer groter dan de kans op bovengemiddelde temperaturen. Dit sluit naadloos aan bij de pluim. De ergste kou gaat er wel uit, na woensdag worden er geen winterse buien meer verwacht.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn