Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Koude ochtend, verder perioden met zon.

23 november 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied strekt zich uit tot de Britse Eilanden en de Noordzee. De rugas beweegt zuidoostwaarts en trekt vandaag geleidelijk zuidoostwaarts over onze omgeving, en wordt tegen de avond gevolgd door de restanten van een zwakke occlusie. Tegen die tijd ligt er een nieuw lagedrukgebied nabij IJsland waarna het bijbehorende occluderende frontale systeem komende over de Britse Eilanden en de Noordzee ons aandachtsgebied nadert en morgen aan het einde van de ochtend de westkust bereikt. Voor de occlusie dinsdag ons land bereikt draait de stroming naar zuid tot zuidwest en trekt nog even flink aan, de over land aangevoerde lucht is dan nog steeds koud en gaat als koude plaklaag fungeren. Het front zal op hoogte gedurende de dag naar het oosten doorlopen en aan het begin van de avond het oosten verlaten. De zachtere lucht zal aan de grond pas in de van de avond en nacht naar woensdag het land binnenstromen wanneer de wind via zuidwest naar west draait.

De dag begint helder en koud, op veel plaatsen vriest het licht en lokaal kan het glad zijn. Langs de kust komt af en toe nog een enkele winterse bui van zee binnendrijven. Verder schijnt vandaag op veel plaatsen de zon. Vanmiddag neemt de bewolking in het westen geleidelijk toe en tegen de avond kan er in het noorden af en toe wat regen vallen. De maxima lopen uiteen van 5 graden in het zuidoosten en oosten tot 8 graden aan zee. De wind is eerst zwak tot matig uit richtingen tussen noordwest en noord. In de loop van de dag wordt de wind zuidwestelijk en neemt toe tot matig, langs de kust tot (vrij) krachtig.

Temperatuur:

In de eerste helft van de ochtend op veel plaatsen lichte vorst, alleen vlak langs de kust enkele graden boven nul. Overdag Tx van 5 graden in het oosten en zuidoosten tot 8 graden langs de noordwestkust. In de nacht naar dinsdag wederom vooral in de zuidoostelijke helft van het land weer lichte vorst, tot ca. -3 in het Limburg. Langs de noordwestkust ruim boven nul. Morgen overdag moeizaam oplopende temperaturen door krimpende wind en toenemende bewolking, bovendien komt daar afkoeling door doorvallende neerslag bij. Overdag op veel plaatsen derhalve niet hoger dan een graad of 2, pas in de avond gaan de temperaturen iets oplopen.

Wind:

Na passage rug as op nadering van front neemt de wind weer toe: 7-8 op zee, dinsdag ook in onze kustdistricten, dan zelfs mogelijk een 8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied dan mogelijk ook kans op zware windstoten tot ca. 80 km/uur. West van het front sterke afname van de wind.

Neerslag:

Langs de westkust vanochtend nog steeds een enkele winterse bui. Bij het zwakke frontje ook af en toe regen, lijkt vanavond alleen over het noorden te trekken, kans op sneeuw is dan miniem. Op nadering van het actieve front gaat het vannacht boven de Noordzee van het westen uit regenen. Zodra de frontale neerslag in de tweede helft van de nacht verder het land optrekt zien we de regen als snel overgaan in natte sneeuw, meer naar het oosten ook even droge sneeuw. Gedurende de dagperiode beweegt het neerslaggebied oostwaarts en verlaat pas aan het einde van de avond het oosten van het land. De droge sneeuw betreft alleen de lichte neerslag aan de voorzijde van het neerslaggebied, naarmate de neerslag intensiveert zal het overgaan in meest natte sneeuw. Of dit in het oosten en zuidoosten tot enige accumulatie zal leiden is twijfelachtig, de bodemtemperaturen zijn nog vrij hoog. Aan de westzijde van het front worden vanaf de Noordzee weer enkele regenbuien aangevoerd

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit verder toe en gaat het later in het westen regenen, lokaal ook al natte sneeuw voorkomen. Meer naar het oosten toe mogelijk ook even droge sneeuw. De minima lopen uiteen van circa -3 in het zuidoosten tot +4 vlak aan zee. De wind is zuid tot zuidwest en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag wordt de bewolking van het westen uit steeds dikker en breidt de neerslag zich verder naar het oosten uit. In het westen valt de neerslag gewoon als regen, meer naar het oosten toe zal dit natte of tijdelijk even droge sneeuw zijn. De sneeuw zal vrijwel nergens blijven liggen. De regen wordt later in de middag en avond in het westen gevolgd door enkele regenbuien. De maxima komen uit rond 2 graden, pas in de avond zal de temperatuur van het westen uit langzaam verder oplopen. De zuidenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, aan zee aan het begin van de middag mogelijk even naar stormachtig, 8 Bft. In de avond draait de wind langs de westkust naar west en neemt af naar matig, aan zee naar vrij krachtig.

Woensdag hebben we te maken met een noordwestelijke stroming tussen een laag tussen IJsland en Noorwegen en een hoog net noord van de Azoren. Donderdag komen we geleidelijk onder invloed van een Atlantische hogedrukuitloper, maar op zaterdag passeert er alweer een volgende frontaal systeem. Vanaf volgend weekend is de straalstroom recht op het Noordzeegebied gericht. Vanaf dan passeren er van tijd tot tijd actieve frontale systemen met soms ook een krachtig windveld.

Vooruitzichten

Vooral op woensdag onstuimig met veel regen en wind, daarna weer tijdelijk droger en minder wind. In het weekend waarschijnlijk weer overgang naar een wisselvallig weertype.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 30 november tot en met maandag 07 december Grote kans op een wisselvallig weertype met soms veel wind en temperaturen boven het langjarig gemiddelde

Het bovenstaande beeld wordt tot ver in de verwachtingstermijn ondersteund door de meeste EPS-leden. In de windrichtingpluim zien we tot en met het komend weekeinde weinig spreiding, in de periode erna blijven nagenoeg allen leden tussen een west- of zuidweststroming houden. In de nacht naar vrijdag is er nog een kleine kans op vorst in de nacht, zal afhangen van de positie van de rugas en de hoeveelheid bewolking. Vanaf komende weekend zal de temperatuur meestentijds boven het langjarig gemiddelde liggen. Vooral op woensdag is de neerslagkans met 90% nog erg hoog, donderdag en vrijdag zijn meest droge dagen, vanaf het weekend opnieuw sterk toenemende neerslagkansen, ca 80%. Interessant zijn de kansen op zeer zware windstoten vanaf komende zondag, deze liggen zondag en maandag langs de kust rond 30%, landinwaarts rond 10%. Een handvol leden laat op de lange termijn weer koude oplossingen zien door de ontwikkeling van hogedruk boven het Europese vasteland.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn