Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Langzaam toenemende bewolking.

22 september 2016 door Jannes Wiersema

28Een golvend katakoufront boven de Britse Eilanden trekt vrijdagochtend en -middag van west naar oost over het land. Hier vooruit is nog een restant van een oude occlusie aanwezig. Boven de golf van Biskaje ontstaat een centrum van hoge druk dat richting Duitsland koerst. Bijbehorende rug trekt vrijdagavond van west naar oost. Na passage wordt geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd.

Door het golvende karakter van het koufront zijn er verschillen tussen de modellen qua neerslag. Hirlam is duidelijk het actiefst op het koufront. Verder is het de vraag wat er voor het koufront uit gebeurt in de nacht naar vrijdag en de daarop volgende ochtend. Hirlam en Harmonie berekenen (ondiepe) mist of lage stratus, terwijl EC dit niet doet. Vocht is er voorhanden in de vorm van een oude occlusie, maar het is de vraag in hoeverre er de benodigde opklaringen zijn.

Met name in het oosten is er eerst nog zon, van het westen uit wordt de bewolking langzaamaan dikker. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige zuidoostenwind. De wind draait geleidelijk naar zuid tot zuidwest.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en vooral in het westen en noordwesten kan in de loop van de nacht wat regen vallen. Lokaal is er kans op een mistbank. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C, vlak aan zee enkele graden hoger. De wind is zwak, langs de kust matig en komt uit richtingen tussen zuid en zuidwest.

Vrijdagochtend is er tamelijk veel bewolking en lokaal valt er lichte regen. In de middag blijft het op de meeste plaatsen droog en komt van het westen uit de zon steeds meer tevoorschijn. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind draait in de loop van de ochtend van zuidwest naar west en is overwegend matig.

Een hoogterug boven West-Europa beweegt oostwaarts. Storingen komen in eerste instantie nog verzwakt door, maar vanaf dinsdag ligt de straalstroom boven ons land. De straalstroom heeft aanvankelijk met een zonale orientatie, maar richting het einde van de maand begint de stroming te golven en ontstaat er een hoogterug boven de Atlantische Oceaan. Hierdoor wordt met een noordwestelijke stroming koudere lucht aangevoerd. Tropische depressie Karl ontwikkelt zich intussen tot een orkaan bij Bermuda en wordt dan opgenomen door de straalstroom. Karl zwakt dan weer af en bereikt ons land halverwege volgende week als randstoring.

Vooruitzichten

Aanvankelijk warm, maar ook af en toe een kleine hoeveelheid regen. Na het weekeinde een overgang naar een weertype met meer wind, geregeld regen en maxima die dalen naar normale waardes. (alhoewel alles nog onzeker is want de laatste modellen geven alweer Hogedrukinvloeden voor volgende week)

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 29 september tot en met donderdag 06 oktoberAanhoudend wisselvallig en maxima die rond of iets onder normaal uitkomen.

De komende dagen zijn de onzekerheden op de synoptische schaal klein. Verschillen treden vooral op in de grenslaag. Met de overgang naar een duidelijk ander weertype vanaf dinsdag en de aankomst van de restanten van Karl zien we de spreiding van het ensemble groter worden. Dit heeft ook te maken met het feit dat een tropisch systeem wordt ingevangen door de straalstroom, ondanks dat de modellen tegenwoordig veel minder moeite hebben hiermee dan in het verleden. De tendens is evenwel dat er vaker en meer regen valt, het harder waait en kouder wordt. De Extreme Forecast Index voor de windsnelheid van het ECMWF komt voor de periode van volgende week dinsdag t/m donderdag met waardes van meer dan 0,6. De ervaring leert dat waardes tussen 0,5 en 0,8 beschouwd kunnen worden als een signaal dat zogenaamd “ongebruikelijk” weer waarschijnlijk is. Met “ongebruikelijk” wordt bedoeld dat het ensemble behoorlijk afwijkt van het modelklimaat.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn