Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Lichte regen of motregen.

07 december 2013 door Jannes Wiersema

40Hogedrukgebied met een kern boven Frankrijk verandert nauwelijks van plaats. Een zwak warmtefront tegen het zuidwesten van Nederland, rond middernacht verlaat het front het noordoosten van ons land. Boven het uiterste noordoosten staat nog een noordwestelijke stroming waarin over de Noordzee polaire lucht wordt aangevoerd. Op nadering van een zwakke rug, voor het warmtefront uit, draait de stroming naar een westelijke richting en wordt de onstabiliteit geleidelijk verder onderdrukt. Op 500 hPa staat een licht meanderende zonale stroming. Aan het einde van deze periode bouwt boven de Britse Eilanden op 500 hPa een uiteindelijk blokkerende rug op.

Er is vandaag veel bewolking en er zijn perioden met lichte regen of motregen. De middagtemperatuur wordt aan de kust 8 graden en verder naar het oosten 4 graden. De wind is langs de kust westelijk, matig tot vrij krachtig, in het binnenland staat een matige wind uit het zuidwesten.

Komende nacht blijft het bewolkt en op een enkele plaats valt er eerst nog lichte motregen. Later wordt het droog en komen er enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond de 4 graden en de zuidwestenwind is matig, kracht 3 tot 4.

Zondag overdag blijft de bewolking de overhand houden. Slechts hier en daar weet de zon even door te breken. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is matig en neemt aan de kust toe tot (vrij) krachtig, 5 tot 6.(Bron: KNMI)

Na het weekeinde zien we dat het uitzakken van kou over westelijke deel van de Atlantische Oceaan voor de versterking en de opbouw van een hoog richting het vasteland van West-Europa plaats vindt. Mede als gevolg van een uitzakkende hoogtetrog boven Oost-Europa heeft de atmosfeer een stabiele oplossing in de vorm van een Omega-blokkade. Hierbij heeft ons land, zeker de eerste 10 dagen, volgens vrijwel alle EPS-leden met de hoogterug te maken, hetgeen resulteert in een stabiel weertype dat na het weekeinde zijn beslag krijgt.

Vooruitzichten

Vanaf maandag af en toe zon en een rustig en droog weertype. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden met op dinsdag en woensdag mogelijk iets lagere waardes en de minima liggen op of iets onder het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 14 december tot en met zaterdag 21 december

Grote kans (80 %) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met minima en maxima iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386402621964

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn