Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Morgen zonnig en warm.

07 mei 2016 door Jannes Wiersema

31Een hogedrukgebied boven de Oostzee en een lagedrukgebied ten noordwesten van het Iberisch Schiereiland veranderen weinig van plaats. Dit zorgt voor een zuidoostelijke aanvoer van droge continentale lucht.

Vanavond en vannacht is het helder, droog en het koelt maar langzaam af. De oost- tot zuidoostenwind is overwegend matig van kracht. De minimumtemperatuur komt uiteindelijk uit op waarden rond de 14 graden.

Morgen overdag is het opnieuw vrij zonnig en droog. Op veel plaatsen komt de middagtemperatuur weer net boven de 25 graden uit. De oostelijke wind is matig tot vrij krachtig.

Kaart verwachtingen morgen nacht

Tussen een hogedrukgebied boven het Oostzeegebied en een lagedrukgebied ten westen van het Iberisch Schiereiland staat in onze omgeving een oost-zuidoostelijke stroming waarmee warme en droge lucht wordt aangevoerd. De blokkade in de bovenlucht die verantwoordelijk is voor het hoog wordt in de loop van volgende week opgevolgd door een volgende blokkade die een westelijker positie kiest boven het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Het eerdergenoemde laag bij het Iberisch Schiereiland dringt in dezelfde periode op richting Midden-Europa en in het volgende weekeinde Oost-Europa. Door deze ontwikkeling heeft de stroming in de tweede helft van de week de neiging oost tot noordoost te worden in het volgende weekeinde zelfs noord tot noordoost. Er bestaat een kans dat de genoemde blokkade wat westelijker komt te liggen. Hiermee zou de stroming meer noordwestelijk kunnen worden waardoor het overal koeler wordt.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnig, droog en warm met maximumtemperaturen tussen de 22 en 26 graden. Vanaf dinsdag toenemende kans op een regen- of onweersbui en geleidelijk iets koeler.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 14 mei tot en met zaterdag 21 mei

Vrij rustig weertype met af en toe zon maar ook kans op een enkele bui. De temperatuur ligt over het algemeen iets onder het langjarig gemiddelde.

De consistentie tussen de EPS-leden is vrij groot maar wordt in de loop van de komende week minder. De maxima liggen aanvankelijk met waarden tussen de 20 en 25 graden ruim boven normaal. De toenemende spreiding en daarmee ook de onzekerheid, heeft te maken met, of en hoe snel de stroming noordoost of noord(west)elijk wordt. De noordelijke kustprovincies zijn met een noordoost stroming sowieso gevoeliger voor koelere lucht vanaf de Noordzee. Aangezien op 850 hPa de warme lucht aanwezig blijft kunnen de maxima dieper landinwaarts nog steeds boven de 20 graden uitkomen, tenzij de stroming echt noordwestelijk wordt, dan wordt het overal koeler. Vanaf dinsdag zien we de kans op een enkele regen- of onweersbui van het zuiden uit toenemen, in het zuiden is de neerslagkans op dinsdag en woensdag zelfs 60-80%. Voor de periode na volgend weekeinde kiest het overgrote deel van de leden voor een stroming tussen noord- en zuidwest. De neerslagkans ligt rond de 50% en de wind houdt zich rustig.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn