Een hogedrukgebied boven Duitsland houdt voorlopig een WNW-OZO georienteerde rug in stand op de lijn Achterhoek – Noord-Holland. Een zwak warmtefront boven het noorden (dauwpunten 11 C) verandert aanvankelijk weinig van plaats. Overdag beweegt het warmtefront door een zwakke zuidelijke stroming weer iets noord(oost)waarts. Vanavond begint de rugas naar het zuiden weg te zakken wanneer zich tussen Denemarken en Noorwegen een (lij)laag vormt. Dit maakt de weg vrij voor het koufront dat momenteel boven Schotland ligt. Dit koufront bereikt dinsdagochtend de noordwest (overigens kort gevolgd door een zwakke oude occlusie), trekt zuidoostwaarts over het land en verlaat het zuidoosten in de avond. Achter dit front komt een in kracht toenemende noordwestelijke stroming tot stand die frissere polaire lucht aanvoert.
Belangrijkste aandachtspunt is de vorming van mist in avond en nacht, zowel vandaag als morgen. Blijft een kwestie van nowcasten. Modellen blijven moeite houden met de representatie van de SC-velden die er deze nacht hebben gezeten en er mogelijk volgende nacht weer komen. Modellen zijn slechts als indicatie te gebruiken waar de dikste mist kan ontwikkelen. De beide Harmonies geven die indicatie voor het westen en net ten zuiden van het warmtefront. Hirlam komt eigenlijk overal met mist. Overdag lijkt het wegtrekken van de bewolking bij het front naar het noordoosten consistent in de modellen te zitten, waardoor een groot deel van het land de zon te zien krijgt. In de nacht naar dinsdag opnieuw mistkansen, opvallend is dat Harm38 (ander bodem/vochtfluxschema?) in opklaringen nauwelijks mist berekent. We voor volgende nacht wel weer uit van mist(banken). In de modellen is de dubbele structuur (koufront + occlusie) die dinsdag doorkomt te volgen in wolken en neerslag. Weinig verschillen in de timing, Harm38 lijkt iets eerder dan Hirlam/Harm36, verschil is in de orde van 1 a 2 uur.
Vanochtend zijn er eerst mistbanken die vanwege de sterk wisselende zichten lokaal verraderlijk kan zijn voor het verkeer. De mist lost in de loop van de ochtend op waarna zonnige perioden volgen. In het noorden is er over het algemeen wat meer bewolking en valt er mogelijk nog af en toe wat motregen. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.
Vanmiddag zijn er zonnige perioden, in het noordoosten blijft echter tamelijk veel bewolking aanwezig. Het blijft vrijwel overal droog en de maximumtemperatuur varieert tussen 13°C in het noordoosten tot lokaal 16°C in het zuiden. De zwakke wind komt uit overwegend zuidelijke richtingen.
In de nacht naar dinsdag is er aanvankelijk weinig bewolking en koelt het af naar ca. 4°C, in het noordwestelijk kustgebied wordt het niet kouder dan een graad of 9. Er kunnen opnieuw mistbanken ontstaan. Later in de nacht neemt in het noordwesten de bewolking toe maar het blijft nog droog. De zuidelijke wind is aanvankelijk zwak tot matig. In de loop van de nacht draait de wind overal naar zuidwest.
Dinsdagochtend neemt de bewolking van het noordwesten uit toe en trekt er een gebied met wat lichte regen over. In het zuidoosten schijnt eerst nog even de zon. Aan het begin van de middag bereiken nieuwe opklaringen het Waddengebied en breiden zich vervolgens uit naar het zuiden. In de avond trekken enkele lichte buien vanaf de Noordzee het noordelijk kustgebied binnen. De maximumtemperatuur ligt rond 13 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Van het noordwesten uit draait de wind naar noord tot noordwest en neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.
We hebben te maken met een stevige Atlantische hoogterug en een hoogtelaag boven Scandinavie. Boven onze omgeving wordt hiermee met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Donderdag passeert een hoogterug, in het weekeinde van 5/6 november zakt een hoogtelaag uit tot over onze omgeving. In de week erop herhaalt dit patroon zich min of meer. Aan het begin van de week een tijdelijke (zwakke) hoogterug, gevolgd door een nieuw hoogtelaag dat vanaf IJsland aan de oostflank van een nieuwe stevige hoogterug boven de Atlantische Oceaan afzakt naar onze omgeving. In de onderste niveaus van de atmosfeer zorgt dit voor een meridionale stroming waarbij we toch overwegend in de frisse polaire lucht verblijven.
Aanvankelijk licht wisselvallig najaarsweer met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar. In het weekeinde van 5 en 6 november sterk toenemende kans op regen.
maandag 07 november tot en met maandag 14 november
Wisselvallig met temperaturen iets onder de langjariggemiddelden. De kans op nachtvorst neemt daarbij toe. Later in de periode waarschijnlijk afnemend wisselvallig.
Tot het weekeinde van 5/6 november is de onzekerheid niet groot, enige onzekerheid in met name de minimumtemperatuur wordt veroorzaakt door de bewolkingsgraad en kleine verschillen in de positie van de rug op donderdag 3 november. De diepe trog die in het weekeinde van 5/6 november boven onze omgeving zou moeten liggen zit in alle clusters, er is echter wel behoorlijk onzekerheid in de exacte positie van deze trog. In de meeste members houden we enige dagen last van deze trog die de nodige wisselvalligheid oplevert. Een aandachtspunt is mogelijk grote neerslagsommen die met name langs de kust bij buien zouden kunnen voorkomen als de hoogtetrog boven ons land ligt. In de staafdiagrammen nemen de kansen op grotere neerslagsommen ook iets toe. Dit is ook de opmaat naar temperaturen onder de normale tijd voor het jaar. De kansen op nachtvorst nemen toe naar ongeveer 30-40% landinwaarts (staafdiagrammen). We weten echter dat in de staven deze kansen over het algemeen onderschat worden. In een stralingsnacht is het heel reëel dat het dan tot nachtvorst komt. Dit levert een kleine kans op (condensatie/bevriezings-)gladheid op stalen bruggen op vanaf donderdag 4 november. De kansen op winterse neerslag zijn voorlopig klein. In de week van 7-14 november zien we de onzekerheid sterk toenemen. Met een even grote kans op een westcirculatie als een blokkade, aan het einde van de periode zijn de clusters met een geblokkeerd stromingspatroon duidelijk in de meerderheid. De neerslagkans neemt dan weer wat af.