Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Naar het oosten wegtrekkende regen, verder vandaag nu en dan zon en droog .

25 oktober 2015 door Jannes Wiersema

30Tussen een hoog boven het Europese continent (Balkan) en een Atlantisch hoog (west van Bretagne) bevindt een golvend polaire front, behorend bij een laag boven de Noorse Zee. Het koufront ligt atueel van het westen van Brabant richting Twente, met een golfje over het zuidwesten. Dit front trekt verder oostwaarts over het land, maar blijft boven het zuidoosten nog lange tijd slepen, dankzij een volgend golfje. Pas in ochtend verlaten neerslag en slechte condities daar het land. Het hoog trekt overdag over ons land naar Duitsland en trekt op maandag langzaam verder oostwaarts. Een laag boven de Oceaan komt west van Ierland te liggen. Dit zorgt ervoor dat de stroming, die achter het koufront naar noordwest gaat, na passage van het hoog een oost tot zuidoostelijke richting krijgt. Hierdoor komt het front wat ons vannacht passeert, op maandag weer als glazen front terug en komt we in wat warmere lucht terecht.

In een groot deel van het land is het bewolkt en de zuidoostelijke helft van het land regent het af en toe. In de vroege ochtend trekt de regen naar het oosten weg. Alleen in Limburg kan er tot laat in de ochtend wat regen vallen. Van het noordwesten uit trekken opklaringen het land binnen, die geleidelijk terrein winnen, zodat de zon op steeds meer plaatsen van tijd tot tijd te zien zal zijn. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 13 graden en de west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, in de ochtend aan de kust nog af en toe vrij krachtig. In de avond draait de wind naar het oosten.

In de nacht van zondag op maandag zijn er, naast sluierwolken, in een groot deel van het land opklaringen. In deze opklaringen kunnen enkele mistbanken ontstaan. In het zuiden is er meer bewolking en is het nevelig. Het koelt af naar een graad of 6, maar in het noordoosten wordt het enkele graden kouder. De zwakke wind komt uit het oosten.

Maandag zijn er wolkenvelden, maar vanuit het zuiden klaart het steeds breder op en komt er steeds meer ruimte voor de zon. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 14 graden bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Aan het begin van de periode ligt een ZO-NW geori├źnteerde hoogterug ten oosten van ons land en een hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland. De hoogterug beweegt in de dagen daarna iets oostwaarts, terwijl het hoogtelaag nog wat dichter komt en onderwijl opvult. In de operationele run passeert deze als zwakke hoogtetrog ons land op donderdag. Hierna bouwt een nieuwe hoogterug op ten oosten van ons, terwijl een volgend hoogtelaag noordwest van Ierland komt te liggen. Ons land bevindt zich ook dan weer op grens van de invloedssferen van deze systemen. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode en hoog boven Polen en een laag ten westen Ierland. Dit hoogt trekt weg, terwijl een nieuw hoog vanaf IJsland boven Scandinavie komt te liggen. Het laag vult op en wordt opgevolgd door een volgend laat vanuit het noorden. Onderwijl trekt het Scandinavische hoog in de loop van de week oostwaarts. Rond het midden van de week lijken neerslaggebieden gelieerd aan de lage druk ons in de operationele run wel te bereiken.

Vooruitzichten

Rustig najaarsweer met af en toe wat zon. De temperaturen liggen rond de 13 graden, maar op dinsdag en woensdag wat hoger. Vanaf het midden van de week een kleine kans op wat neerslag.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 01 november tot en met zondag 08 november Vrij grote kans (70%) op een droog weertype met temperaturen rond of iets onder normaal.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn