Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Naar het zuidoosten wegtrekkend buiige regen.

25 augustus 2013 door Jannes Wiersema

45Een hoogtetrog strekt zich uit van IJsland via Groot-Brittannië naar Frankrijk. Boven Noord-Frankrijk is de trog afgesnoerd en dit hoogtelaag koerst de komende 48 uur vervolgens zuidoostwaarts en wordt maandag boven het Alpengebied berekend. Rondom dit hoogtelaag is een occlusie gekruld en een bijbehorend grondlaag ligt net iets noordelijker. De invloed van deze systemen op ons weerbeeld verdwijnt in de loop van vanavond. Daarna wordt een hogedrukgebied boven Scandinavië bepalend en voert een noordoostelijke stroming drogere lucht over ons land aan.

Veel bewolking met af en toe regen of een bui. Met uitzonderimg van het Uitersete NO Van Groningen,daar is de dag al vrij zonnig begonnen en droog.De bewolking en regen trekken langzaam naar het zuidoosten en komt er van het noorden uit meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur wordt ongeveer 23 graden. De wind is noordoost en zwak tot matig, rond kracht 3, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5.

Komende nacht klaart het vrijwel overal op. De minima komen uit rond 14 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Maandag overdag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 22 graden. De noordoostenwind is meest matig. (Bron KNMI)

Een afgesnoerd hoogtelaag boven België verplaatst zich langzaam naar het zuidoosten. Een hoogterug boven Noorwegen vormt vandaag een aparte centrum boven Scandinavië en krijgt na het wegtrekken van het laag een verbinding met het Azorenhoog. Een volgende hoogtetrog zakt woensdag via Scandinavië naar Midden-Europa uit, waarna op donderdag opnieuw een kern afsnoert boven Midden-Europa. Het gevolg van dit alles is, dat er aan de noordflank van het Azorenhoog een zonale stroming boven ons land tot ontwikkeling komt, waarbij de polaire jet zich ten noorden van ons land bevindt. Vanaf volgend weekeinde komt een hoogtelaag tussen Groenland en IJsland tot ontwikkeling. Dit laag verplaatst zich in vrijwel alle EPS-leden richting West-Europa waardoor er een overgang naar een meer wisselvallig weertype volgt.

Vooruitzichten

Perioden met zon en droog. Middagtemperaturen rond de normaal van ongeveer 21 graden.

Samenvatting EPS-periode:

Rond 70% kans op een overgang naar wisselvallig weertype met maximumtemperaturen iets onder de langjarig gemiddelde waarden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn