Een hoog boven Duitsland heeft een west-oost georienteerde rug-as over het midden van het land. Het hogedrukgebied trekt langzaam richting Alpen en de rug-as die over het land blijft liggen kantelt naar een meer NW-ZO richting. Een warmtefront boven de Noordzee wordt vannacht tegen het noorden van het land verwacht. Daarna trekt het warmtefront op hoogte nog iets verder zuidwaarts, aan de grond gaat dat uiteraard veel moeizamer. Uiteindelijk moet morgen in de loop van de dag in (vrijwel) het hele land de temperatuur boven nul komen.
Op veel plaatsen is het bewolkt en nevelig maar in het zuidoosten schijnt de zon. Verder valt er hier en daar soms lichte (mot)sneeuw met lokale gladheid tot gevolg. De middagtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in opklaringen tot -3°C onder hardnekkige bewolking. De wind is zwak tot matig uit richtingen tussen oost en zuid.
Komende nacht is het overwegend bewolkt. In het noorden is er kans op lichte (onderkoelde) motregen met ijzel en gladheid tot gevolg. De zwakke wind is in het noorden meest zuidelijk en komt in het zuiden uit een oostelijke richting. De minimumtemperatuur loopt rond het vriespunt in het noordwestelijk kustgebied tot lokaal nog -7°C in zuidoosten.
Donderdag is het tamelijk bewolkt, met in het noorden soms lichte (onderkoelde) motregen en daardoor plaatselijk ijzel en gladheid. Elders blijft het droog met in het zuiden mogelijk ook zon. De middagtemperaturen lopen uiteen van +5 graden in het noordelijk kustgebied tot rond het vriespunt in het zuidoosten van het land. De wind is veranderlijk en zwak tot matig.
Bij aanvang van de periode zien we dat een hoog boven de Balkan een uitloper heeft tot over ons land richting het Verenigd Koninkrijk. De rug-as is aanvankelijk gesitueerd pal boven ons land en kleine verschillen in positionering kunnen grote gevolgen hebben voor een puntverwachting. Tot en met het weekend blijft het een subtiel spel van deze positionering. In de vorige EPS run leek het er sterk op dat er al begin volgende week een overgang zou komen naar een weststroming. In deze run is dit echter nog maar zeer de vraag. We zien hogedrukinvloed dichtbij blijven met grote kans op grenslaagweer en stralingskoude.
De komende dagen is er een tweedeling met nog tamelijk koud winterweer in het zuiden en dooi in het noorden. De neerslagkansen zijn gering.
woensdag 25 januari tot en met woensdag 01 februari
Aanvankelijk rustig ‘kwakkelweer’ met overdag temperaturen enkele graden boven, ’s nachts onder nul. In de loop van de periode wordt de verwachting onzeker maar nemen de kansen toe op een overgang naar zachter en wisselvallig weer.
In het EPS zien we de genoemde subtiliteiten tot uiting komen en zien we kleine positioneringsverschillen tussen de diverse leden. De ruimtelijke verdeling wordt tevens duidelijk in de diverse puntverwachtingen. Zo zullen de temperatuurverschillen tussen noord (noord van de as) en zuid (zuid van de as) tamelijk groot zijn, met de relatieve koude in het zuiden van het land. In de EPS termijn zien we de gemiddelde temperatuur weer oplopen en lijkt toch een westelijke doorstroomde situatie zich te gaan ontwikkelen. Voorzichtigheid lijkt hierbij dus geboden.
Bron: KNMI