Sunday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Nevel en mist, geleidelijk ook wat zon.

15 december 2016 door Jannes Wiersema

bewolktEen golvend koufront bevindt zich boven de Britse Eilanden. Een zwak warmtefront ligt van het zuiden van Noorwegen over de Duitse Bocht naar Groningen. Doordat het warmtefront parallel aan de zuidoostelijke stroming ligt, beweegt het nauwelijks en neemt het geleidelijk verder in betekenis af. Het aandachtsgebied bevindt zich in de warme sector en de zuid- tot zuidoostelijke stroming voert aanvankelijk vrij vochtige lucht aan.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In grote delen van het land is er mist en laaghangende bewolking aanwezig. Alleen in het zuidwesten zijn er opklaringen. Later in de ochtend of begin van de middag lossen mist en laaghangende bewolking op de meeste plaatsen op. Met name in de zuidelijke helft breekt de zon soms door. In het noorden blijven laaghangende bewolking en nevel mogelijk hardnekkig. De maxima liggen rond 9°C. Er staat een meest matige zuidoostelijke wind. Aan zee neemt de wind toe naar vrij krachtig.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er opklaringen en blijft het droog. Het wordt hier en daar nevelig, maar de kans op mist is klein. De minima liggen rond 2°C en op enkele plaatsen komt de temperatuur wellicht net iets onder nul. De zuidoostenwind is zwak tot matig.

Vrijdag overdag zijn er perioden met zon, soms afgewisseld door velden hoge bewolking. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noorden tot 8°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

We hebben aanvankelijk te maken met een hoogterug. De hoogterug domineert de westelijke helft van Europa, terwijl er boven het Iberisch Schiereiland een hoogtelaag aanwezig is. In de loop van de volgende week vlakt de hoogterug zich af en komt een zonale weststroming op gang.

Vooruitzichten

Tamelijk rust weer met vrij veel bewolking maar lage neerslagkansen. In de nachten kans op wat vorst.

foto van Meteo Roodeschool.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 22 december tot en met donderdag 29 december

Waarschijnlijk overgang naar een vrij zacht weertype met soms vrij veel wind en toenemende neerslagkansen.

In de EPS cluster scenario kaartjes zien we t/m +144 een volledige dominantie van een Europese hoogterug (rode blocking scenario) Gezien het bovengeschetste scenario van de operationele run is dit niet verwonderlijk.Tot en met halverwege volgende week levert dit tamelijk rustig weer op met in de nachten kans op vorst. Na +144 zien we geleidelijk dat het stromingspatroon met pos. NAO (blauw) gaat domineren. De zonale stroming wordt dus door de meeste leden ondersteund. Het een en ander komt ook duidelijk tot uiting in de diverse puntuitvoer. We zien vanaf halverwege volgende week de neerslagkansen significant toenemen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn