Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Nevel en mist,later zon en vanuit het Zuiden toenemende bewolking

05 oktober 2015 door Jannes Wiersema

28Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven de Ierse zee en beweegt noordwaarts, een bijbehorende occlusie ligt boven de Frans-Belgische grens en beweegt vandaag van zuid naar noord over ons land. Aangezien de bovenstroming diffluent is wordt de frontale zone als het ware uit elkaar getrokken en blijft er qua activiteit weinig van over. Een frontale golf die actueel boven de Golf van Biskaje ligt beweegt al occluderend noordoostwaarts en bereikt komende nacht ons land. Ook nu gaat de activiteit er door een diffluente bovenstroming er vrij snel uit, maar brengt nog wel iets meer neerslag dan het eerste front. Morgen bereikt een actiever lagedrukgebied Engeland, bijbehorende occlusie trekt in de middag van zuidwest naar noordoost over ons land. Morgenavond bereikt er nog een trog het zuidwesten van het land.

Vannacht is er weinig bewolking en komt er nevel en mist voor. Vooral in het westen, midden en noorden van het land is het zicht lokaal minder dan 200 meter. De minima liggen tussen de 4 en 8 graden. De zuidoostenwind is zwak, aan de kust en op het IJsselmeer matig.

Halverwege de ochtend verdwijnt overal de mist. Eerst schijnt nog enige tijd de zon, maar geleidelijk komt er van het zuiden uit meer bewolking. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima komen uit rond een graad of 18. De wind is zuidoostelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag is het bewolkt en af en toe valt er wat lichte regen of motregen. De minima liggen rond 12 graden. De oost- tot zuidoosten wind is landinwaarts zwak, maar in de kustprovincies en het IJsselmeergebied matig, in het Waddengebied mogelijk vrij krachtig.

Dinsdagochtend is het op de meeste plaatsen droog en kan soms de zon nog even door de bewolking heen komen. In de middag is er meer bewolking en trekt er een gebied met buiige regen van zuid naar noord over het land. In de avond trekken er van het zuidwesten uit enkele buien over, hierbij is er een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur ligt tussen de 17 en 20 graden. De wind is oostzuidoost en is matig. In de avond draait de wind van het zuiden uit naar zuidelijke richtingen.

Lagedrukgebied boven de Noordzee vult geleidelijk op. Het bijbehorende frontale systeem frontaal systeem ligt woensdag over Denemarken en Duitsland, door drukstijgingen lost het front op donderdag geleidelijk op. Vrijdag ontwikkelt zich boven West-Europa een hoogterug welke verbinding zoekt met een reeds bestaande blokkade boven het noorden van Scandinavie. De blokkade als geheel komt in het weekeinde meer boven het midden van Scandinavie te liggen. In het gronddrukpatroon zien we het centrum van het hogedrukgebied eveneens naar het midden en zuiden van Scandinavie bewegen. Hiermee komt de aanvoer op gang van vrij droge en geleidelijk ook koudere continentale lucht. Opgemerkt dient ook te worden dat Hurricane Joaquin transformeert tot tropische storm en in de westelijke stroming richting West-Europa koerst. Hij zal echter nog voor de Britse Eilanden afbuigen, waarschijnlijk richting het Iberisch Schiereiland, en geleidelijk opvullen. Na het weekeinde zien we, nadat Joaquin is gepasseerd, een de ontwikkeling van een nieuw hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Doordat dit hoog aansluiting zoekt bij het Scandinavische hoog blijft de stroming in onze omgeving oostelijk.

Vooruitzichten

Woensdag nog vrij veel bewolking en een enkele bui. Vanaf donderdag droger en geleidelijk meer zon. De temperatuur daalt geleidelijk naar waarden rond het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten

Woensdag nog vrij veel bewolking en een enkele bui. Vanaf donderdag droger en geleidelijk meer zon. De temperatuur daalt geleidelijk naar waarden rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn