Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Noordwaarts wegtrekkende regen en motregen, vanavond en morgen buien.

24 december 2012 door Jannes Wiersema

Er is veel bewolking en in het noorden van het land regent of motregent het eerst nog.Als gevolg van golfvorming boven het zuidwesten van Engeland komt het polaire front als warmtefront weer terug en ligt inmiddels boven het zuiden van het land. Het front trekt verder noordwaarts en verlaat rond 15 UTC het uiterste noorden van het land. De golftop zelf trekt verder noordoostwaarts en daarbij ontwikkelt zich aan de grond een afgesloten laag. In de middag en avond verplaatst het laag zich in noordoostelijke richting via de Noordzee richting Noord-Denemarken. Het laag diept later vanmiddag en vanavond uit onder invloed van de linkeruitgang van een jetstreak en ontwikkelt zich tot een venijnige stormdepressie boven de Noordzee. Het bijbehorende koufront (Theta-w850 = 9 C) bereikt de westkust halverwege de avond. In het front ontstaat een stabiele golf boven Frankrijk die in de ochtend langs of over het zuidoosten richting Noord Duitsland trekt. Morgen trekt een opvullend laag van west naar oost over de Britse Eilanden verder de Noordzee op. Restanten van een bijbehorende occlusie bereiken in de loop van de middag het zuidwesten van ons land. Elders is het inmiddels droog en in het zuidenkan het wat opklaren. De maximumtemperatuur ligt tussen de 9 graden in het noorden tot 12 graden in het zuiden van het land. De zuidelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5, aan de kust wordt de wind krachtig of hard, 6-7.

NEERSLAG:

Modellen komen vrij goed overeen. Vanmiddag de noordwaarts het land uittrekkende regen en motregen. De neerslag van het koufront ziet er in de modellen niet erg massief uit. Veel meer dan een paar buien lijkt het front in eerste instantie niet op te leveren. Het wordt allemaal wat actiever wanneer vannacht de golf nadert vanuit het zuiden. Met name boven het zuidoosten gaat de neerslag dan nog tot in de ochtend door en verder suggereren zowel Hirlam als Harmonie dat een trog aan de koude kant van de golftop ook nog enige buiigheid induceert. Morgen neemt dan in de middag vanuit et zuidwesten de buiigheid weer flink toe op passage van de occlusierestanten. Gezien de onstabiele progtemps en de tamelijk hoge toppen die bereikt kunnen worden is een enkele onweersklap niet uitgesloten. Harmonie geeft daar af en toe een signaal voor af.

Vanavond en komende nacht is er vrij veel bewolking en komen er enkele buien voor. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Aan de kust is de wind krachtig tot hard, in het noordelijk kustgebied mogelijk even stormachtig, windkracht 8. In de nacht neemt de wind weer af.

Eerste kerstdag is er tamelijk veel bewolking en er trekken van tijd tot tijd buien over. Bij de buien komen windstoten voor en is een enkele onweersklap niet uit te sluiten. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 10 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en neemt later in de middag en avond in kracht toe.

Vooruitzichten

Veel bewolking en alle dagen kans op regen. Het blijft zacht voor de tijd van het jaar: zowel maximumtemperaturen als minimumtemperaturen boven normaal.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn