Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Nu en dan wat regen en beduidend koeler

26 april 2013 door Jannes Wiersema

Een zuidwest-noordoost georiƫnteerd koufront ligt om 00 UTC van Denemarken over het noordwesten van ons land richting het zuiden van Engeland. Voor het koufront uit wordt met een zuidelijke stroming nog relatief warme lucht aangevoerd. Een thermische vore trekt vannacht voor het front uit over ons land. Het koufront verlaat vrijdagavond het zuidoosten waarachter ons land in beduidend koelere maritiem polaire lucht geraakt.

Er is vandaag veel bewolking en van tijd tot tijd valt er (buiige) regen. Lokaal komt er in de oostelijke helft eerst mist voor. Tegen de avond wordt het vanuit het noordwesten droog en gaat de bewolking geleidelijk breken. Het is aanzienlijk kouder dan de afgelopen dagen. De temperatuur komt vanmiddag op veel plaatsen rond een graad of 11 te liggen. In het zuidoosten kan het nog zo’n 17-19 graden worden maar vanmiddag stroomt ook daar de koelere lucht geleidelijk binnen. De wind wordt overal noordwest en is overwegend matig, kracht 3 tot 4, in het westelijk kustgebied vrij krachtig, 5, en vanmiddag kortdurend krachtig, 6.

Voor het koufront uit is er enige middelbare onstabiliteit waarop wat lichte regen valt. De frontale neerslag is vooral op en achter het (ana)koufront aanwezig en wordt vanochtend boven het uiterste noordwesten verwacht. Daarvandaan trekt de frontale neerslag langzaam verder zuidoostwaarts. Hoeveelheden waarschijnlijk niet al te groot wel langzaam wegtrekkend, we volgen Hirlam00. s ontstaan. Pas eind de middag wordt het vanuit het noordwesten helemaal droog, in het zuidoosten pas in de nacht naar zaterdag

http://www2.wetter3.de/Animation_00_UTC_05Grad/24_26.gif

Vannacht breiden de opklaringen zich verder over het land uit. In het zuidoosten regent het mogelijk eerst nog enige tijd. De minima liggen rond een graad of 4. De noordwestelijke wind is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Zaterdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. Bij een noordelijke wind, die meest matig is, wordt het in de middag een graad of 12. (Bron: KNMI)

Ten gevolge van het actueel uitzakken van kou boven de Britse Eilanden komt er een meridionale stroming opgang komt. De noord-zuid georienteerde as van de hoogtetrog ligt dit weekeinde boven onze omgeving. Een afsnoering in deze trog boven Frankrijk en Spanje zakt richting zuid-Spanje. Boven onze omgeving dit weekeinde een koude noordelijke stroming met daarin een passerende rug. Vervolgens wordt het vanaf maandag in onze omgeving weer cyclonaal op een laag dat vanaf IJsland richting Scandinavie trekt.Dinsdag, Koninginnedag passeert er in de ochtend nog een trog met daarop misschien een kortdurende windtoename. Later in de periode is er een meerderheid aan oplossingen die een krachtig hogedrukgebied bij de Baltische Staten geeft.

Vooruitzichten

Gedurende het weekeinde meest droog, maar wel vrij koud. Vanaf maandag tijdelijk wat wisselvalliger met regen, later in de week waarschijnlijk afnemende neerslagkansen en temperaturen die richting 15 graden gaan.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn