Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Onweersbuien, vanochtend tijdelijk droger.

31 augustus 2015 door Jannes Wiersema

38Een lagedrukgebied bij Bretagne heeft een noordoostwaarts gerichte vore tot over ons land. In en west van de vore bevindt zich het polaire front. Overdag ontstaat er een lagedrukkern in de vore die over het westen van ons land noordoostwaarts trekt. Met name zuid van de vore is zeer vochtige en warme lucht aanwezig die zich tot over (vrijwel) het hele land kan uitbreiden. Convergentie en opglijding kunnen een rol spelen. Bovendien komt een hoogtelaag ten noorden van Schotland naar het zuiden afzakken. In de avond bereikt het koufront, dat overigens niet heel actief meer zal zijn, het westen van ons land.

Onweersbuien trekken, vooral in de noordwestelijke helft, van zuidwest naar noordoost over het land. Lokaal kunnen daar hagel en windstoten bij voorkomen. Overdag neemt de intensiteit tijdelijk iets af, om in de loop van de middag weer toe te nemen. In het oosten schijnt eerst de zon maar ook daar neemt de kans op stevige onweersbuien in de middag en avond toe. Hagel en windstoten zijn dan ook mogelijk. De middagtemperatuur varieert van 19 graden op de Waddeneilanden tot mogelijk 30 in het zuidoosten. De wind draait geleidelijk naar zuidwest tot west en is zwak tot matig, langs de noordkust (vrij)krachtig.

NEERSLAG:

Noord van een lijn EHFS- EHTW onweersbuien. De buien verplaatsen zich met een snelheid van ca 30 kn NO- waarts en de lijn trekt heel langzaam noordwaarts. Vanmiddag opnieuw kans op enkele forse onweersbuien. Die conditionele kans ligt volgens INDECS tussen de 50 en 90%. Lokaal ook veel neerslag vooral gezien het feit dat de vochtinhoud erg hoog is (precipitable water: zowel vannacht als morgenmiddag 40-50 mm), maar ook door bijvoorbeeld een buiencascade een zelfde punt. Lokaal hagel.

In de nacht naar dinsdag trekken de buien weg naar Duitsland. Droog wordt het echter niet. Er is veel bewolking en er valt af en toe buiige regen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 15. De westelijke wind is matig, in de kustgebieden en het IJsselmeergebied vrij krachtig.

Dinsdag overdag trekken enkele opklaringen vanaf zee het land binnen, maar er blijft een bui mogelijk. Met gemiddeld 17 graden is het een stuk koeler dan de afgelopen tijd. De west- tot noordwestelijke wind is matig, in de kustgebieden en het IJsselmeer vrij krachtig.

Een zuidwest-noordoost geori├źnteerde hoogtetrog beweegt het eerste gedeelte van deze periode, langzaam over het aandachtsgebied naar het oosten. Een opbouwende hoogterug, ten westen van de Britse Eilanden, beweegt oostwaarts en bereikt in de loop van de volgende week het aandachtsgebied. De rug houdt vrij lang stand, waardoor onze omgeving te maken krijgt met een noordelijke stroming. In het grondpatroon zien we de eerste dagen vooral een vervelend laagje dat eerst over Nederland naar het noorden is getrokken en in de loop van deze week vanaf het noorden van de Noordzee weer terugkeert naar het aandachtsgebied. Na het komende weekeind komt dan het hoog naderbij en wordt vanaf het midden van die week boven onze omgeving verwacht.

Vooruitzichten

Vrij koel met temperaturen ruim onder normaal en een kleine kans op een bui.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 07 september tot en met maandag 14 september

Geleidelijk iets hogere temperaturen, maar nog wel beneden het langjarig gemiddelde. Af en toe zon en kans op een bui.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn