Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Oosten en Noorden erst nog opklaringen maar vanmiddag van het westen uit (mot)regen.

21 december 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Na weer een kleine winterse speldenprikje met lichte vorst begint vanochtend om 11.44 uur de astronomische winter. Echter van winterweer is t/m de kerstdagen absoluut geen sprake. Depressies op de Atlantische Oceaan gaan zorgen voor een overgang naar zacht en wisselvallig  weer met tijdens het lange Kerstweekend ook nog eens veel wind en zacht weer.

De invloed van hogedruk verdwijnt en de stroming rond een lagedrukgebied bij IJsland neemt de rol over. De aanvoer draait van zuid naar zuidwest en neemt geleidelijk in kracht toe. Van het westen uit nadert een complex occluderend frontaal systeem en dit systeem bereikt vanmiddag het westen van het land en de frontale neerslag trekt in de middag en avond van noordwest naar zuidoost over het land. Als gevolg van golfontwikkeling in het front blijft het front over het zuidoosten slepen en verplaatst zich ook weer enigszins noordwestwaarts.Tot donderdag middag blijft ons land te maken houden met de frontale neerslag.

 Waarschuwing land 0 new

In het Oosten en Noorden eerst nog opklaringen met wat zon maar de bewolking wordt van het westen uit geleidelijk dikker en vanmiddag bereikt een gebied met regen het westen en noordwesten van het land. Het regengebied breidt zich langzaam over het hele land uit. De middagtemperaturen liggen tussen 3°C in het noordoosten en 6°C aan zee en in het zuidoosten. De zuid- tot zuidwestenwind is matig. Aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar krachtig tot hard, om in de avond weer af te nemen naar matig.

Komende nacht is het bewolkt en trekt de regen langzaam naar het zuidoosten. In het noordwesten zijn er meer opklaringen en kan er plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C en de zuidwestelijke wind is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Donderdag overdag is het bewolkt en valt er nog regen in het zuidoosten. ’s Middags wordt het overal droog en kan het in het noordwesten wat opklaren. De maximumtemperatuur ligt rond 7 graden. De zuidwestelijke wind is matig, overdag langs de kust af en toe vrij krachtig.

Rond een sturend hoogtelaag tussen Groenland en IJsland staat een strakke zonale stroming op de Oceaan. Ons land heeft in eerste instantie te maken met een hoogtetrog waarin zich diverse frontale zones bevinden. Na de overtrekkende frontale trog krijgt ons land tijdelijke te maken met de eerder genoemde strakke zonale stroming. In de buurt van New Foundland komen twee lagedrukgebieden tot ontwikkeling die zich beide met de oversteek naar Europa richting Noorse Zee verplaatsen. Ons land heeft aan de zuidflank van deze depressies te maken met een sterke (zuid)westelijke wind. Dit gebeurt gedurende het rond het weekeinde (vrijdag tot en met maandag). Maandag zien we een derde laag zich ontwikkelen op de westelijke Oceaan en dit laag gaat naar het zeegebied tussen Groenland en IJsland waardoor kou naar lagere breedtes op de Oceaan afzakt en boven Europa een hoog zich ontwikkelt en ons land te maken krijgt met een minder onstabiel weertype.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met weinig zon en af en toe wat regen. Vooral met Kerstmis tamelijk hoge temperaturen en veel wind.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 28 december tot en met woensdag 04 januari

Grote kans (60 %) op aanhouden van het rustig weertype met temperaturen rond of iets boven de langjaargemiddelde waarden.

In vrijwel alle EPS-leden zien we dat de hierboven beschreven ontwikkeling tot en met de kerstdagen terugkomen. Na het kerstweekeinde wordt de spreiding groter en dit heeft te maken met het feit dat het zwaartepunt van de hogedruk tamelijk ver uiteenloopt in de diverse clusters.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn