Tussen een hoog boven de Britse Eilanden en een laag nabij het Iberisch Schiereiland staat in ons aandachtsgebied een stevige oost- tot noordoostelijke stroming. Restanten van een (W-O georienteerd) koufront liggen boven het uiterste zuidoosten van het land en trekken nog iets verder zuidwaarts, verder in betekenis afnemend. In de loop van de dag komt de rugas van een uitloper van het genoemde hoog geleidelijk dichterbij. De rugas bereikt het noorden in de nacht naar zaterdag, trek zuidwaarts en ligt aan het einde van zaterdag boven het zuiden. Hiermee neemt de gradient duidelijk af. Achter de rug komt een noordwestelijke stroming tot stand waarin nog een inactief front wordt meegevoerd. Deze bereikt zaterdagavond het noorden van het land.
Voornaamste aandachtspunt is de representatie van de grenslaag. Vanuit Duitsland komt lage bewolking en iets noordelijker ook mist dichterbij, actueel heeft Twente lage stratus. De modellen laten allemaal lage bewolking het noordoosten binnenlopen de komende uren, daarmee lijken ze te westelijk. We gaan er vanuit dat het overdag beperkt blijft tot het (uiterste) noordoosten en oosten. Vanavond en in de nacht naar zaterdag komt de rugas dichterbij en komen de modellen met mist, zowel advectief als stralingsmist die lokaal ontstaat. Ook dit lijkt een realistisch scenario. Op zaterdag lopen de modellen vrij ver uiteen. Harmonie36 heeft het hele land onder de stratus, Hirlam heeft alleen sluierbewolking. Op het inactieve front zaterdagavond berekenen alle modellen bewolking op ST/SC-niveau.
Vandaag schijnt op veel plaatsen de zon. In het oosten komt zeer lokaal lage bewolking voor en in het noordoosten kan in de ochtend mist of lage bewolking vanuit Duitsland binnendrijven. Met een matige, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtige, noordoostenwind wordt de middagtemperatuur niet hoger dan ongeveer 6°C. Onder laaghangende bewolking wordt het niet warmer dan een graad of 3.
In de nacht naar zaterdag komt er met name in het noorden en later mogelijk ook in het midden van het land mist en lage bewolking voor. In het zuiden blijft het helder. Op meerdere plaatsen gaat het licht vriezen. De wind is op veel plaatsen noordoost, zwak tot matig, in het noorden wordt de wind zwak en variabel.
Zaterdag overdag blijft het met name in het noorden van het land bewolkt en nevelig. Mogelijk komt er ook nog mist voor. In het zuiden is het meest zonnig. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 6 in de zon en op de Waddeneilanden tot hooguit 3°C onder de bewolking. De zwakke tot matige wind is overwegend noordoost, in het noorden wordt de wind westelijk.
Het stromingspatroon boven West-Europa is geblokkeerd met een hoog boven de Britse Eilanden. Het hoog wordt tijdens het weekeinde echter wat meer noord-zuid georienteerd waardoor met een noordwestelijke stroming op zondag een zwakke storing doorkomt. Hierachter komt een noordelijke stroming tot stand waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Dit is echter slechts tijdelijk. Halverwege volgende week wordt de blokkade doorbroken en komt aan de top van het hoog een (noord)westelijke stroming tot stand die wat mildere lucht aanvoert. Later in de periode laat de operationele run opnieuw een geblokkeerde situatie zien met een hoog boven de Britse Eilanden. Aan de oostflank van het hoog komt een noordelijke stroming tot stand. In het gronddrukpatroon zien we voortdurend hogedrukinvloed boven onze omgeving waardoor frontale zones onze omgeving niet of in afgezwakte vorm bereiken. De stroming blijft aan de grond hoofdzakelijk aanlandig waardoor het niet echt koud wordt.
Zonnig en vrij koud met in de nachten lichte tot matige vorst. Vanaf woensdag overgang naar een licht wisselvallig weertype en stijgende temperaturen naar normale waarden voor de tijd van het jaar.
vrijdag 02 december tot en met vrijdag 09 december
Licht wisselvallig met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.
Tot en met halverwege volgende week is de spreiding van de EPS-leden erg klein en lijkt de synoptische beschrijving van de atmosfeer grote kans van slagen te hebben. Maar nadat de blokkade tot een einde gekomen is, wordt de ontwikkeling van de atmosfeer minder zeker, een noordwestelijke aanvoer lijkt het meest waarschijnlijk. Een strakke zonale stroming zit er echter niet in, het aantal clusters met een Atlantische blokkade is in de meerderheid. Aan het einde van de periode is de kans op een zonale stroming en een blokkade ongeveer 50-50. Over het algemeen levert dit licht wisselvallig weer op met temperaturen rond normaal.