In de onderste niveaus wordt met een noordelijke stroming koele lucht aangevoerd. Vanaf ongeveer 6000 vt is er sprake van een zuidoostelijke richting en nog steeds sprake van opglijding. De komende 24 tot 36 uur verandert er in grote lijnen weinig in dit beeld. Wel kantelt het stromingspatroon doordat de stroming op hoogte verder krimpt. Een brede barocliene zone lag om 00z NNW-ZZO georiënteerd van het noordoosten van ons land in de richting van het Alpengebied. Van tijd tot tijd zien we deze frontale zone activeren, waarschijnlijk vooral door versterkte opglijding. Dit lijkt ook vanochtend te gebeuren rondom een secundair laagje boven Duitsland. Dit laagje trekt vanmiddag via Emden noordwestwaarts over de Duitse Bocht. Daaromheen ligt de meeste actieve neerslagband boven het oosten en noorden van het land, de oriëntatie is daarbij meer WNW-OZO geworden. Erachter lijkt dinsdagochtend een volgende kern dezelfde koers te volgen. Het zijn dan de noordelijke provincies die de regen krijgen.
Het is bewolkt vandaag. In het zuidwesten blijft het overwegend droog, elders in het land zijn er nog steeds flinke perioden met regen. In het noorden en oosten kan er vandaag op veel plaatsen nog eens 20-40 mm regen vallen. Mogelijk wordt het in de loop van de dag in het zuiden iets droger. De maxima liggen rond 18 graden. De noordwestenwind is matig, in het kustgebied en op het IJsselmeer soms (vrij) krachtig. Later op de dag wordt de wind westelijk.
Aandachtspunt zijn de te verwachte hoeveelheden. Ook vandaag komt het zuidwesten er meest droog van af, oostelijk Nederland pakt de meeste regen. 24-uurssommen in EC in een groot gebied, boven het noorden en oosten, lokaal 100 mm in Twente. Dinsdag verplaatst de neerslag zich naar het noorden van het land en wordt het in de zuidelijke helft gewoon droog.
Komende nacht regent het in de noordelijke helft van het land, elders blijft het waarschijnlijk droog. Het blijft op de meeste plaatsen bewolkt, met de grootste kans op opklaringen in het zuidwesten. De minima liggen rond 14 graden. De wind neemt af naar zwak tot matig en is meest zuidwest.
Dinsdag overdag beweegt het regengebied langzaam verder noordwaarts. ’s Middags regent het waarschijnlijk alleen nog in de noordelijke provincies. In het zuiden en westen kan de zon dan hier en daar doorbreken. De maxima liggen rond de 19 graden, bij een overwegend matige westelijke wind.
De rugopbouw die we afgelopen weekeinde terugvonden boven de UK verplaatst zich vanaf dinsdag meer en meer over onze omgeving. Het zwaartepunt van het hoog handhaaft zich boven de omgeving van Scandinavie, er ligt een tweede kern bij de Azoren. Ook in het hoogtepatroon zien we vanaf woensdag de opbouwende rug van de omega blokkade zich over onze omgeving uitstrekken. Gedurende de EPS-periode wordt de rug doorbroken en lijkt de thermische cyclonaliteit vanuit het Iberisch schiereiland zich geleidelijk noordwaarts uit te breiden. In het bovenluchtpatroon handhaaft de blokkade zich zelfs tot bijna het einde van de EPS-periode.
De zon schijnt geregeld en aanvankelijk blijft het overwegend droog. De temperatuur gaat richting 25 graden. Tijdens het weekeinde lijkt de kans op neerslag toe te nemen.
Er is een grote kans op een licht wisselvallig weertype. De temperatuur ligt waarschijnlijk op of iets boven de normale waarde.